Новак Джокович винаги открито е казвал, че целта му е да счупи всички рекорди и да сложи край на кариерата си като най-великия тенисист в историята.

На лице са все повече аргументи в негова полза. Дори и да прибере и четирите големи купи този сезон, пише "Монитор".

Ето част от рекордите, които стоят срещу името на сърбина

 * Той стана първият тенисист в Оупън ерата (статистиката е от 1968 г., когато професионалистите получават право да играят в Големия шлем), който спечели всички Мейджър титли поне по два пъти. Сърбинът има 9 трофея от Australian Open, 5 на „Уимбълдън“, 3 на US Open и 2 на „Ролан Гарос“.

* Тази година сърбинът счупи рекорда на Роджър Федерер за брой седмици начело в световната ранглиста – Ноле вече има 324 на върха, докато Федерер е с 310. И поне до края на „Уимбълдън“ няма да има кой да го изпревари.

* Миналата година Новак подобри постижението на Пийт Сампрас, завършвайки сезона под №1 за шести път.

* През 2019 г. Джокера стана единственият, който спечели всичките 9 Мастърса. А миналата година ликува за втори път в Синсинати и стана първият, който има поне по два Мастърс трофея.

* След триумфа в Париж, Джокович вече притежава 60 големи титли – от Шлемове, Мастърс и финален Мастърс. След него са Надал (57) и Федерер (54).

* На финала в неделя Ноле извоюва 222-ра победа над играч от Топ 10.

* Джокович води в преките двубои срещу двамата си големи съперници – 27-23 е балансът му срещу Федерер и 30-28 срещу Надал.