Роджър Федерер се оттегли от „Ролан Гарос“, за да запази сили за „Уимбълдън“, но подготовката му за третия турнир от Големия шлем също не върви по вода. 

Ветеранът за първи път в кариерата си остана извън четвъртфиналите на турнира на трева в Хале (Германия), където по традиция участва преди „свещената трева“. Причина за това бе загубата му с 6:4, 3:6, 2:6 от Феликс Оже-Алиасем (Канада), а след мача Маестрото от Швейцария отложи с близо два часа задължителната пресконференция.

"Трябваше ми малко повече време, за да осъзная какво се случи, не исках да дойда тук потен и разгорещен и да кажа нещо грешно – призна цитираниат от "Труд"Ф едерер. - Определено не ми хареса как завърши третият сет, не мога да го приема. В първата част сякаш играех добре, във втората сносно, но може би тези колебания са нормален етап от влизането ми във форма."

"И все пак съм разочарован от начина, по който позволявах да се развиват разиграванията. Той сервираше страхотно, но може би ретурът ми можеше да е по-добър. Феликс игра страхотно, беше много стабилен психически и със сигурност искаше победата. Хубавото е, че след мач с толкова силен играч знам къде трябва да подобря нещата."