Роджър Федерер все още държи рекорда за титли от Големия шлем – 20, а Рафаел Надал се изравни с него миналаа година. Новак Джокович обаче вече е само на още един трофей зад двамата, след като спечели „Ролан Гарос“ за втори път в кариерата си. 

Сърбинът обяви, че целта му до края на годината е да вдигне всичките четири купи от големите турнири, като прибави към тях и златния олимпийски медал от Токио. Ако успее в края на годината ще излезе еднолично на върха в историята на тениса. Но сега Федерер смята, че не броят на трофеите е определящ...

„Сега всички говорят за числа и това не ми харесва – заяви Маестрото, цитиран от "Труд" - Когато започнах в тура, не се борихме само за титли от Големия шлем. Пийт Сампрас беше човекът, който сложи началото на всичко това, като каза, че само те имат значение. 

Шлемовете ми дадоха много, но за мен няма голямо значение дали са точно 15, 16, 17 или 18. Исках само да надмина Сампрас, всичко останало беше бонус. Така или иначе в следващите години все повече тенисисти ще печелят трофеите, но докато играем тримата с Джокович и Рафаел Надал, всичко е възможно. Гледах малко от финала на Новак с Циципас, не целия, имаше страхотни разигравания от основната линия. Така беше и в полуфинала му с Рафа.“.