Най-добрият спортист на България за 2020 година Цветана Пиронкова се класира на четвъртфинал на турнира на ITF на трева в Нотингам, който е с награден фонд 100 долара (плюс гостоприемство).

Втората ни ракета направи обрат срещу дошлата от квалификациите Моника Никулеску от Румъния  и я победи с 2:6, 6:3, 6:3, за да достигне за първи път през сезона сред най-добрите осем. За последно тя игра четвъртфинал на US Open през септември миналата година.

Цвети първа стигна до точка за пробив във втория гейм, но не успя да я реализира и с това приключиха положителните неща за нея в сета. Бившата №28 в света Никулеску проби за 2:1 и 5:2 и след това сервираше за частта. Пиронкова отрази два сетбола, но при третия капитулира.

33-годишната румънката стартира с пробив и втората част, но връстничката ѝ от Пловдив го върна незабавно, при това на нула. Никулеску обаче направи нов брейк за 3:2, който българката също тутакси върна. Цвети спечели трети пореден гейм, с който проби за 5:3 и след това сервираше за изравняване на сетовете. Пиронкова стигна до 40:30 и веднага затвори частта.

В заключителния сет българката започна с пробив, но Никулеску тутакси направи рибрейк. Това не смути Цветана, която отново взе подаването на съперничката за 3:2, но този път успя и да затвърди. В осмия гейм полуфиналистката от Уимбълдън през 2010 година отрази точка за пробив преди да вземе подаването си. След това румънката сервираше за оставане в двубоя. Пиронкова стигна до мачбол на четири пъти и при последния успя и вдигна победоносно ръце.

За успеха Цвети заслужи 25 точки за световната ранглиста, където е на 113-ата позиция.

Следващата съперничка на Пиронкова е участващата с "уайлд кард" британка Емма Радукану. Тя е на 18 години и е №361 в класацията на WTA.