Световният номер 3 Рафаел Надал няма да участва на тазгодишното издание на Уимбълдън, което започва на 28 юни. Испанецът ще пропусне и олимпийските игри в Токио, които стартират на 23 юли. Това обяви днес самият Надал в социалните мрежи.

"Реших да не участвам на тазгодишното издание на Уимбълдън и Олимпийските игри в Токио. Никога не е лесно да вземеш такова решение, но след като се вслушах в тялото си и обсъдих въпроса с екипа си, разбрах, че това е правилното решение", сподели в Туитър 20-кратният победител в турнирите от Големия шлем.

"Целта е да удължа кариерата си и да продължа да правя това, което ме прави щастлив, което е да се състезавам на най-високо ниво и да продължа да се боря за професионални и лични цели на максимално ниво".

"Фактът, че има само две седмици между "Ролан Гарос" и Уимбълдън направиха по-трудно за тялото ми да се възстанови след изтощаващия сезон на клей. Това бяха два месеца на огромно усилие и взимам това решение с поглед към средносрочното и дългосрочното бъдеще", допълни Надал.

"Искам да изпратя специални поздрави към феновете ми по света и особено тези във Великобритания и Япония. Олимпийските игри винаги са означавали много за мен и са ми били приоритет като спортист. Аз имах възможността да изживея духа на Олимпийските игри три пъти, както и да бъда знаменосец на страната си", каза още левичарят от Майорка.

35-годишният Надал е двукратен победител в Уимбълдън от 2008 и 2010 година, като има и два златни олимпийски медала - на сингъл от Пекин 2008 и на двойки от Рио де Жанейро 2016.