Трикратният шампион в турнирите от Големия Шлем Анди Мъри разкритикува Стефанос Циципас за „абсурдните“ тактики със забавяне на играта в петсетовия обрат над шотландеца, казвайки, че действията на гърка са повлияли на крайния изход на мача.

Поставеният под номер 3 в основната схема стигна до успеха над 34-годишния британец след 2-6, 7-6 (7), 3-6, 6-3, 6-4 за близо пет часа битка. Мъри не пожела да поздрави по-сериозно опонента си на мрежата след края на мача след забавянията от гърка, включително медицински таймаути и почивки за ходене до тоалетна, които нарушиха ритъма на шотландеца.

„Мисля, че той е страхотен за спорта. Но нямам никакво време за такива неща като цяло и загубих уважението си към него“, каза Мъри, а Циципас му отвърна със следното: „Ако има нещо, което той иска да ми каже, трябва да поговорим двамата за това, за да разберем какво се е объркало. Не смятам, че наруших правилника. Играх по него. Докато играя по правилата и спазвам това, което ATP казва, че е справедливо, тогава останалото е окей. Нямам нищо против него. Абсолютно нищо“.

Мъри каза, че адреналинът му е паднал след дългите паузи от Циципас. „Не става толкова въпрос за напускането на корта, колкото за времето. Говорих с щаба ми преди мача за това и ми казаха, че трябва да очаквам подобно нещо, да се подготвя, ако нещата не вървят по негов вкус. Не можеш да спреш начина, по който това ти повлиява физически. Когато играеш брутален мач като този, спирането за 7-8 минути те изстива. Можеш да се подготвиш чисто психически, но те повлиява сериозно и физически, когато опонентът ти вземе толкова дълга пауза няколко пъти в срещата. Всеки път беше преди мой сервис. Когато взе медицинската пауза за левия си крак, беше след като бях взел третия сет“.

В четвъртата част, Циципас смени ракетата си при 0-30. И след четвъртия сет, гъркът направи необичайно дълга пауза за тоалетна, след това проби Мъри в началото на решителната част. „Не може да бъде случайно, че това се случи в тези моменти. Не смятам, че имаше някакви проблеми. Той беше окей, движеше се добре по корта. Разочароващо е, защото според мен повлия на крайния изход. Не твърдя, че непременно щях да спечеля мача, със сигурност, но имаше влияние върху това, което ставаше след тези брейкове“, каза още шотландецът.

Циципас каза, че последната пауза, малко отвъд седем минути, включвала и смяна на дрехите. „Това е времето, което ми отнема да си сменя дрехите и да се върна обратно на корта. Доколкото знам имаш право на две паузи за тоалетна, за да си смениш дрехите в петсетов мач. Никога не съм нарушавал правилата, така че не виждам причина това да е проблем“.

Мъри допълни, че Съветът на играчите обсъжда промяна в правилата „за да бъде по-трудно правилата да бъдат експлоатирани“ и Циципас е прекалил със забавянията. „Мисля, че е абсурдно. И той го знае отлично. Абсурдно и е трябва да бъде направена промяна, защото не е добре за спорта, за телевизията, за феновете. Не смятам, че е добре и за самите тенисисти“.

Александър Зверев протестира срещу подобна дълга пауза за тоалетна на Циципас в полуфинален мач между двамата преди две седмици в Синсинати. „Той знае. Останалите играчи знаят. Може да се спори, че това не трябва да ми се отразява. Но е трудно. Като цяло се справих добре, но съм много разочарован след това“, каза още Мъри, добавяйки: „Седя тук и говоря за паузи за тоалетна и медицински таймаути и забавяния в мачове. Това са глупости. Не смятам, че това е правилно – щях да кажа същото дори да бях спечелил“, завърши той. /БГНЕС