Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за първи път на полуфинал в Индиън Уелс, надигравайки поляка Хуберк Хуркач с 3:6, 6:4 и 7:6 (2) след здрава битка, продължила 2 часа и 40 минути.

Първият сет вървеше много равностойно до осмия гейм, в който се стигна до първите точки за пробив на сервиса на Гришо. Нашето момче спаси два брейкбола, но се пречупи при третия и малко след това полякът затвори частта, след като направи 5 аса, срещу нито един за родния състезател..

Димитров показа характер и във втория сет пусна "първа кръв" във втория гейм. Хуркач моментално осъществи рибрейк, но беше пробит за втори път в най-важния момент - при 5:4 за хасковлията. Тогава Григор получи една-единствена точка за пробив и затвори сета за 51 минути.

Мъчителен сервис-гейм донесе аванс от 2:1 за българина в третия сет и това му даде импулс. Той отпусна ръката, заигра много освободено и не след дълго проби за 4:2. Малко след това Григор сервираше за мача при 5:3 гейма, но допусна горчив пробив, след като при мощния му удар топката разтърси филето на мрежата и излезе в аут, а полякът после изравни за 5:5 гейма, вкарвайки мощни сервиси във възлов момент - при 30:30 точки.

Брутален диагонал от форхенд на Гришо му донесе сладък и важен аванс от 6:5 гейма след изпипана контраатака на поляка, който отново трябваше да остава в мача при 30:30. Отличен къс диагонал на първата ни ракета му донесе равенство, но полският бомбардировач отново използва силата на началния си удар. Така се стигна до тайбрек, където Димитров загуби първата точка на свой сервис, но после обърна до 4-1 точки и го затвори със 7-2.

Интересното е, че Григор не постигна нито един ас за целия мач, допускайки 4 двойни грешки. Хуркач направи 14 аса и допусна само една двойна грешка. Освен това българинът спечели 71% от точките на първи сервис, срещу 77% за поляка. Голямата разлика дойде в защитата на двамата - нашият тенисист отрази 6 от 9 възможности за пробив, а Хуберт - една от четири. Освен това хасковлията беше малко по-стабилен при ретур, в сравнение със своя опонент.

На полуфиналите Димитров ще играе с британеца Камерън Нори, дал само два гейма на Диего Шварцман в другия четвъртфинал от тази част на схемата.