Министър-председателят на Австралия Скот Морисън заяви, че правителството му е канселирало визата на Новак Джокович за втори път, за да защити страната от „трудно извоюваните успехи“ срещу пандемията от коронавирус.

„Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен“, сподели той в свое изявление. Припомняме, че по-рано през деня визата на световния номер 1 бе анулирана за втори път, като той е изправен пред депортация. Решението на имиграционния министър Алекс Хоук означава, че сърбинът няма да има право да получи нова австралийска виза в следващите три години, освен при определени обстоятелства.

Междувременно, един от водещите имиграционни адвокати – Кристофър Левингстън, е на мнение, че Джокович може да подаде молба до Федералния съд за разпореждане за спиране решението на министъра. „Джокович е изключително добре снабден и има компетентен екип около себе си. Той може да остане и да се бори или да си тръгне“, коментира Левингстън. /БГНЕС