Световният номер едно в тениса Новак Джокович отново остана без виза. Той няма да бъде допуснат до откритото първенство на Австралия.

Визата на сърбина бе анулирана за втори път, този път с решение на министъра по имиграцията Алекс Хоук. Джокович остана без виза в нощта на 5 срещу 6 януари, когато пристигна на летището в Мелбърн. Тогава граничните власти прецениха, че документите, които регламентират "медицинско изключение", са непълни.

Тенисистът не може да участва на турнира без такова разрешение, защото няма пълна ваксинация срещу Ковид.

След решението на министъра Джокович бе изпратен в хотел за неваксинирани, имигранти и кандидати за политическо убежище. По закон след анулираната виза шампионът трябваше да бъде депортиран, но адвокатите му обжалваха. В понеделник състав начело със съдия Антъни Кели реши, че тенисистът не е имал възможност за нормална комуникация при задържането си на летището, и се произнесе в негова полза. Така последната дума остана за министър Хоук, в чиито правомощия влиза и това да отменя съдебни решения.

“Днес, в изпълнение на член 133С от Закона за емиграцията, отнемам визата, издадена на Новак Джокович, на базата на здравни причини, такива на доброто управление и в името на обществения интерес”, се казва в официалния документ, подписан от Алекс Хоук.

Малко по-късно министър-председателят Скот Морисън подкрепи решението за анулиране на визата на Джокович.