Федералният съд на Австралия ще разгледа жалбата на Новак Джокович срещу повторното анулиране на визата му в 00:30 часа в неделя българско време (9:30 сутринта в неделя местно време). Вчера имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук използва правомощието си да анулира визата на световния номер 1 за втори път, но адвокатите на сърбина отново обжалваха и той все още се надява да участва на Откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник.

Тази сутрин Джокович бе задържан от властите в страната, като до заседанието на съда той ще остане затворен в хотелска стая в хотела за бежанци, в който вече прекара няколко дни. Към момента деветкратният шампион в Мелбърн все още е записан в програмата на турнира, но всичко зависи от решението на Федералния съд. Ако то не бъде в негова полза, Джокович ще бъде депортиран и рискува визата му да бъде анулирана за три години.

Според закона министър Хоук има правото лично да анулира виза, ако прецени, че човекът е "потенциален риск за здравето, сигурността или реда в австралийското общество". От своя страна юристите на Джокович определят решението му като "нерационално".

Ако спечели обжалването, Джокович ще се изправи срещу сънародника си Миомар Кецманович в първия кръг на Аустрелиън Оупън. /БГНЕС