Френският спортен министър Роксан Марасинeану обяви, че само тенисистите, които са ваксинирани, ще могат да играят на "Ролан Гарос" през 2022 г.

„Въвеждаме covid паспорти. Веднага, след като законът бъде обнародван, те ще бъдат задължителни за влизане на обществени места за всички зрители, лекари, френски или чуждестранни играчи. Ще работим заедно, за да поддържаме конкуренцията жива и да бъдем лицето на мерките срещу ваксинацията в международен план", обяви Марасинeану, цитиран от "Тема спорт". 

Това ще е предизвикателство за Новак Джокович, който вероятно няма да бъде допуснат и на "Уимбълдън" поради липсата на ваксина срещу Ковид 19. Във Франция и Великобритания броят на заразени с Омикрон главоломно се увеличи, като и двете страни чупят дневни рекорди по брой заразени. 

Новак Джокович бе депортиран от Австралия и няма да играе на Australian Open поради това, че не отговаря на условието за влизане в страната да бъде ваксиниран. След 11-дневна сага, в която той бе арестуван и настанен в хотел за бежанци, след това съдът определи решението за отнемане на визата му като незаконно, министърът на имиграцията Алекс Хоук оспори решението на регионалния съд в Мелбърн и отне повторно правото за влизане на Джокович в страната. 

Той обжалва пред трима съдии, които в крайна сметка препотвърдиха решението на Хоук и се стигна до депортирането му от Австралия. В момента Джокович пътува за Сърбия и се очаква да кацне в Белград след 13 часа.