Семейството на Новак Джокович изрази разочарование от решението на австралийските власти да отнемат визата му и да го депортират от страната.

"Разочаровани сме от решението на федералния съд и факта, че Новак трябваше да напусне Австралия. Въпреки скандалното отношение към Новак, до последно вярвахме, че спортът ще победи. В решението на съда има политически и други интереси", се казва в изявление на най-близките на Новак Джокович.

От Олимпийския комитет на Сърбия също излязоха с декларация във връзка със събитията около световния номер 1 в тениса.

"Олимпийският комитет научи със съжаление за решението за депортацията на Новак Джокович от Австралия, което го лиши от възможността да потвърди званието най-велик тенисист в света за всички времена", заявиха от комитета.

В съобщението се казва още, че спортът постоянно се бори да остане независим от политиката и нейното влияние, а решението на властите да отстранят Джокович не е свързано със спорта.

„Особено недопустимо считаме, че решението за депортацията бе взето в последния момент преди началото на турнира и дори Новак да бе оставен в Австралия, той нямаше да бъде в равнопоставена позиция с останалите тенисисти. Гордеем се с Джокович, който издържа на тази тежка и неприятна ситуация", пишат от Олимпийския комитет на Сърбия.