Американката Джесика Пегула изненада поставената под номер пет Мария Сакари, и се класира за втория си пореден четвъртфинал на Australian Open, съобщи АФП.

21-ата поставена взе тайбрека в първия сет и продължи да диктува темпото, надделявайки над гъркинята с 7-6 (7/0), 6-3 на „Маргарет Корт Арена“.

Тя ще се изправи или срещу световната фаворитка за номер едно и титла Ашли Барти, или срещу детрониралата Наоми Осака Аманда Анисимова за място на полуфиналите.

„Това определено бе най-добрият ми мач за годината“, каза Пегула, която си почива в Мелбърн, като играе блекджек в местно казино.

„Мисля, че се справих много добре на ретур, исках да окажа натиск върху нейния сервис и усетих, че го направих. Опитвах се да бъда търпелива и да играя възможно най-умно“.

27-годишната Пегула, чийто баща милиардер Тери е собственик на футболния клуб Buffalo Bills, се класира на последния си осминафинал през 2021 г., когато загуби от американката Дженифър Брейди.

Сакари, която стигна до полуфинал както на US Open, така и на Откритото първенство на Франция миналата година, имаше две победи над Пегула и не бе пропускала сет на Мелбърн Парк.

Но изпепеляваща жега на корта се оказа препятствие за нея.

Първият сет бе равностоен до тайбрека, когато Пегула премина на друга скорост с нейните плоски и бързи удари, които й помогнаха да спечели тайбрека без загубена точка.

Тя осъществи пробив във втория сет, за да направи резултата 4-1 и удържа до победата. / БГНЕС