Вторият поставен Даниил Медведев за втора поредна година се класира за финала в неделя на Откритото първенство на Австралия по тенис. Там го очаква Рафаел Надал.

Руснакът се наложи със 7:6(5), 4:6, 6:4, 6:1 над №4 в схемата Стефанос Циципас от Гърция в Мелбърн на „Род Лейвър Арина“ след 2 часа и половина игра.

В началото всеки печелеше категорично сервис геймовете си. В деветия Медведев поведе с 40:0 при подаване на съперника, но Циципас успя да изравни. Той спаси още една точка за пробив преди да вземе играта за 5:4. Стигна се до тайбрек, в който смяната на половините на корта дойде при 4:2 за гърка. След това обаче шампионът от US Open изравни, стигна до сетбол и го реализира след форхенд в аут на съперника.

Циципас започна амбициран следващата част и проби на старта и после затвърди за 2:0. Медведев обаче го върна при 3:3. След двойна грешка на руснака обаче 23-годишният атинянин отново направи брейк за 5:4. Веднага след това той сервираше за изравняване на частите. Стефанос стигна до два сетбола, но руснакът ги отрази с агресивна игра. При третия обаче успя, след като Медведев изпрати топката от форхенд в аут.

Третата част отново стартира с две точки за пробив в полза на гърка, но този път 25-годишният московчанин ги отрази. Той нанесе своя удар в десетия гейм. В него Циципас игра слабо на сервис и бе пробит на 15, с което Медведев взе частта.

Руснакът продължи да доминира и проби в четвъртия гейм, за да поведе с 3:1. Това пречупи окончателно съперника и до края на мача гъркът не успя да спечели повече нито един гейм. В заключителния Медведев поведе с 40:0 на свой сервис и приключи мача с печеливш удар от бекхенд.

Той направи 39 уинъра (13 аса) и 28 непредизвикани грешки (3 двойни). Циципас записа 35 печеливши удари (5 аса) и 32 грешки.

„Понякога губя мачове заради това, че изпускам нервите си. Днес си казах, че това е грешка и си върнах концентрацията в третия сет, радвам се, че проработи. Мисля, че има някои мачове, в които просто и двамата пропускаме някои удари. В края на третия сет успях да направя някои успешни минаващи удари, неговата енергия падна и аз успях да се възползвам."  

"Ще играя отново срещу един от най-великите, отново срещу играч, който се бори за 21-а титла – не знам дали Рафа е гледал финала в Ню Йорк, но съм сигурен, че Новак ще гледа този. Първият ми финал в Големия шлем беше срещу Надал (в Ню Йорк), много дълъг, ще се опитам да го победя този път, очаквам много тежък двубой, разбира се", каза руснакът в интервюто на корта.