Ига Швьонтек се класира за финала на силния тенис турнир от сериите WTA 1000, след като отнесе Арина Сабаленка с 6-2, 6-1 за около един час и 15 минути игра. Световната номер 1, която е вече в серия от 27 последователни победи, ще защитава титлата си в италианската столица в търсене на пета титла от последните си пет участия в надпревари.

Полякинята започна с пробив в подаването на беларускинята още в откриващия гейм, но третата в схемата направи рибрейк. Оттам-насетне обаче на корта имаше само една тенисистка и това бе действащата шампионка, която взе пет от следващите шест гейма, а с това и сета. Втората част започна с нови два пробива за Швьонтек, което обезкуражи Сабаленка и сложи край на надеждите й за място във финалния сблъсък.

Номер 1 в ранглистата при дамите спечели 73% от точките на първи сервис, докато представителката на Беларус се отчете с едва 29% спечелени точки на първо подаване. Швьонтек отрази и четири от петте възможности за пробив пред съперничката, за да се класира на пореден финал след титлите в Катар, Индиан Уелс, Маями и Щутгарт – тя пропусна надпреварата в Мадрид миналата седмица, за да си вземе почивка.

В спора за трофея в Рим тя ще срещне победителката от втория полуфинал, който противопоставя Онс Жабер от Тунис и рускинята Дария Касаткина.