Марк-Андреа Хюслер се класира за финала на турнира по тенис Sofia Open 2022. В страхотен двубой швейцарецът се наложи над Лоренцо Музети (Италия) със 7:6(5), 7:5 и за първи път в кариерата си ще играе на финал на турнир на АТП.

"Играх тук преди две години и имах страхотна победа срещу Басилашвили. И също така тази година, очевидно е нещо ново за мен да бъда на финала на турнир от АТП 250. Чувствам се отлично, играх страхотен тенис тази седмица. Наистина ми хареса тук от първия ден и се представих страхотно, което всъщност е изненадващо, защото пристигнах от Сан Диего след тежки полети. Все още не бях готов на 100 процента, но всеки ден тук ставах все по-добър и по-добър. Освен това имах малко късмет в решителните моменти в последните два мача. И това е наистина ме прави щастлив", каза цитираният от БТА Хюслер на пресконференцията след мача.

"Едно е сигурно, че за първи път в живота си имам треньор, който е 100 процента отдаден на мен. Познавам го от няколко години, но всъщност започнахме да работим заедно през март. По отношение на играта заедно създадохме план, по който искам да подобрявам играта си. Опитваме да намеря начин да играя всеки мач със силните си страни. Не всеки път е възможно, защото противникът също играе. Съсредоточихме се върху моите сървис геймове, уверихме се, че ще вървят гладко. И след това обръщаме внимание на посрещането. По принцип целта е да не позволявам на противника да му е леко, ако е възможно. Аз съм играч, който може от всичко по малко. Силните ми страни са агресията, но сега трябва да започна да съм по-стабилен в разиграванията", добави той.

Хюслер в момента е първа ракета на Швейцария.

"Да, станах номер 1 на Швейцария, след загубите от няколко наши момчета тази година. Те са ми добри приятели. Да, аз съм номер едно, но още не се чувствам съвсем така. Сега със сигурност статутът ми ще бъде подкрепен от тези страхотни резултати", добави той и разказа впечатленията си от легендата на швейцарския тенис Роджър Федерер, който преди няколко дни официално прекрати кариерата си.

"Той е забавен човек. Федерер направи страхотни неща за швейцарския тенис. Наистина искам да го опозная по-добре. Тренирахме две седмици. Успях да видя начина, по който тренира, да усетя много неща, които искам да взема от него. Например, едно от нещата е начинът, по който той може да се изключи мигновено от корта, да се посмее, да се забавлява, да се усмихва много. И после пак започва да тренира, включва на друг режим и нивото е налице. Понякога и аз се опитвам да го направя, но нивото ми го няма. Така че работя върху това, защото в крайна сметка трябва можем да си прекараме добре и на корта. Това е важно за мен", каза още Хюслер.

В тайбрека срещу Музети той направи обрат от 1:5 до 7:5 и поведе в резултата.

"В първия сет усетих, че и двамата сервирахме много добре. Така че трябваше да приема това, нямаше какво да направя. И така стигнахме до тайбрек. Тук всяка точка е от значение. Определено не изиграх най-добрия тайбрек в началото, направих двойна грешка. Когато губиш с 1-5 . . . Аз съм губил и с 0:6 и съм успявал да спечеля. Тенисът никога не свършва. Ако ме питате дали смятах, че ще спечеля този сет от 1:5, вероятно бих казал не. Но още веднъж ще кажа – всеки играч знае, че в тениса всичко е възможно. Продължавате просто да играете, да взимате добри решения или поне да се опитвате. Така и стана. Във втория сет той имаше добър сервис. Обикновено във всеки мач имаш поне един труден сервис гейм. Много съм щастлив от начина, по който успях да поддържам нивото си високо в него. Чувствах се много комфортно с играта си днес. Знаех, че мога да използвам силните си страни и да бъда нападателен", каза швейцарецът.

Той очаква да изиграе добър двубой и на финала.

"Аз съм тенисист, който се фокусира върху своята играта, защото без значение срещу кого играя, има неща в моята игра, върху които трябва да работя и да спечеля мача. Това очевидно е моята игра на сервис, защото това е нещо, което мога да контролирам. И аз правя това доста добре през цялата седмица. Това е най-голямата ми цел за утре – просто да продължа така и да не позволя на опонента ми да има много шансове на моя сервис. Това ще бъде финал, което е съвсем ново за мен. Ще опитам най-доброто", заяви Хюслер.

"Целта ми за тази година беше да завърша в топ 100. Предполагам, че с тази победа това вече е факт. В тениса целите винаги се променят. В началото на годината бях на 180-о място и целта ми беше да стигна 120. Но имах успешна година. И чувствам, че е важно да си поставя нова цел, да продължа да напредвам. Защото в края на деня не знам колко още мога и докъде мога да стигна в ранкинга. Просто искам да съм възможно най-високо. Смятам, че трябва да продължа да мечтая и да стигна възможно най-напред. Затова нямам следваща цел. Най-близката такава е утре да победя и да спечеля първата си титла. Следващата седмица ще продължа. Това е най-голямата ми цел в момента. И със сигурност мога да се наслаждавам на страхотната седмица", коментира швейцарецът.