Холгер Руне ликува с титлата от последния за годината турнир от сериите Мастърс 1000 в Париж, след като детронира шампиона от миналата година Новак Джокович с 6-3, 3-6, 7-5 за малко над два часа и половина игра. По този начин 19-годишният датчанин триумфира за първи път в надпревара от такава категория в кариерата си.

Откриващият сет отиде на сметката на Джокера след един-единствен пробив, дошъл в четвъртия гейм. Втората част обаче се разви по различен начин след ранен брейк за скандинавеца, който той удържа до края на сета. Решителната част бе и най-оспорвана. Джокович поведе с пробив и 3-1, но Руне направи моментален рибрейк. Датският талант продължи да играе вдъхновено и след нов пробив в 11-ия гейм получи възможността да сервира за мача и титлата. Геймът бе всичко друго, но не и лесен за 19-годишния тенисист, който отрази цели шест точки за пробив, преди да затвори срещата с втория си мачбол.

Показателите на двамата бяха идентични след мача, като ключово се оказа това, че Руне спаси 10 от 12-те шанса за пробив пред Ноле. Той приключи с шест уинъра повече, но и седем непредизвикани грешки повече от сърбина. За Руне това бе дебютна титла от Мастърс 1000 веригата и негова трета в кариерата и през годината след тези в Мюнхен и Стокхолм. Той отстъпи и в два други финала в София и Базел.

Джокович остава с шест титли от Мастърса в Париж, където триумфира в предишните 2 години. Сега той ще насочи вниманието си върху Финалите на ATP, които ще се проведат между 13-20 ноември в Торино.