Галерия

Новак Джокови спечели за десети път титлата от Аустрелиън Оупън. Във финала сърбинът срази Стефанос Циципас с 6:3, 7:6, 7:6 след 2 часа и 56 минути на корта. Трофеят е негов 22-и от Големия Шлем, като по този показател той се изравни с Рафаел Надал. Успехът в Мелбърн означава още, че Ноле се зъвраща като №1 в света.

Победата за Джокович над Циципас беше десета поред. Сърбинът води с 11-2 успеха над балканския си опонент, от когото за последно загуби в Шанхай през 2019 г.

Освен това Ноле е в серия от 28 поредни успеха на Откритото първенство на Австралия. Той го спечели в последните си четири участия, като изключение прави само миналата година, когато сърбинът не бе допуснат на територията на Австралия заради липсата на ваксина срещу коронавирус. Именно тези събития подействаха като допълнителен стимул на сърбина, който макар и с контузия в лявото бедро, успя по абсолютно категоричн начин да стигне до титлата, губейки само един сет в хода на турнира. 

След последната точка се прекръсти, отиде при семейството си и рухна в сълзи.

Любопитно е, че бащата на Ноле - Сърджан, не присъства на решителната битка след полемика около снимки, на които той позира с руски флаг с Владимир Путин. Според директора на турнира Крейг Тайли Сърджан не е наказан, а сам е решил да не гледа сина си от ложата.