Новак Джокович призна, че „го е заболяло и него, и мен“, след като двамата взеха решение баща му да не бъде в ложата на сърбина за финала на Аустрелиън Оупън заради противоречията, предизвикани от снимки с руски знамена, едно от които с лика на Владимир Путин.

Сърджан Джокович отсъстваше от бокса на Ноле в спора за титлата в Мелбърн срещу Стефанос Циципас на „Род Лейвър Арена“, където Джокера се поздрави с 22-и трофей от Големия шлем, с което изравни досегашния водач в класацията Рафаел Надал. Мястото до майката на Джокович, обикновено заето от Сърджан, бе празно.

„И двамата се съгласихме, че ще бъде по-добре да не бъде тук. Това нарани много както него, така и мен, защото това са специални, уникални моменти, който кой-знае дали ще бъдат повторени отново. Не беше лесно за него. Видях го след мача и той не беше в най-доброто си настроение и състояние, да кажем. Беше щастлив да ме прегърне, но виждах, че изпитваше и лека тъга. В крайна сметка завършекът е щастлив“, каза 35-годишният Джокович, чийто баща не присъства и при полуфиналния успех на сина си над американеца Томи Пол, след като бе заснет да позира с фенове, държащи руски знамена, едно от които с лика на Путин.

Междувременно завърналият се на върха в световната ранглиста при мъжете Джокович заяви, че се надява да бъде отново на корта след месец време, но „не е сигурен“ колко бързо подколянното му сухожилие ще бъде напълно възстановено. „Не съм сигурен, ще направя няколко медицински прегледа в следващите няколко дни. След това ще имам повече яснота. Към днешна дата все още съм заявен за участие на турнира в Дубай, който е след един месец. Надявам се да се завърна на кортовете след няколко седмици. Нека видим, ще говоря с медицинския щаб и след това ще вземем решение“, коментира той за АФП.