Новак Джокович спечели US Open за четвърти път. Общо 24 купи от Големия шлем в кариерата му го поставят рамо до рамо с Маргарет Корт, а следващият трофей ще е рекорден.

Победеният финалист Даниил Медведев не успя да направи това, което направи през 2021 г. на същото място. Новак развълнува света след мача. Руският тенисист беше във възторг и не можа да го скрие.

- Искам да попитам Новак: Какво правиш, човече? Това ни е трети финал, надявам се - не и последен, надявам се да има още много. Кога смяташ да забавиш темпото, човече? Аз имам един турнир от Големия шлем, ти вече си на 24. Браво на теб и твоя екип - изтъкна цитираният от Труд Даниил, след което добави, че този път не може да отпразнува годишнината от сватбата си:

- Преди две години, когато спечелих, празнувахме юбилея с жена ми, сега няма да има никакъв празник. Тази седмица беше забавно, исках пак да празнувам годишнината, но нищо подобно. Надявам се, че някога можем да направим нещо подобно тук. Искам да благодаря на семейството и на всички тук в трудни и всякакви други моменти.

Накрая той припомни как Новак се е отнасял с него, когато е бил в началото на кариерата си и благодари на публиката за подкрепата.

- От една страна, мога да кажа, че е страхотно да съм с Новак на финала. Това е върхът на моята кариера, ако той и Рафа не съществуваха...Играх пет финала с тях, спечелих един, не знам дали това е добре или зле. Те ме карат да бъда по-добър, казах веднъж, че Новак се е отнасял с мен като с нормален човек преди 500 и няколко години. Тогава си помислих "Уау, той е добър човек" и оттогава нищо не се е променило, това е нещо страхотно.

- Благодаря на публиката, вие сте страхотни, особено на този стадион. Дойдох тук преди турнира, трябваше да играя добре, исках да усетя енергията и успях. Надявам се, че поне още веднъж ще мога да дам всичко от себе си пред вас - завърши Медведев. 

Снимка: БГНЕС