Испанският тенисист Рафаел Надал, който е носител на 22 титли от Големия шлем, се завърна на корта с победа срещу австриеца Доминик Тийм със 7:5, 6:1 на турнира в Бризбейн АТП 250 с награден фонд 661 585 долара. Мачът продължи час и 29 минути.

Надал не бе играл в продължение на точно 349 дни заради серия от контузии, операция и възстановяване. Испанецът падна до 672-ро място в световната ранглиста на АТП, но се ползва със защитен ранг, който му осигурява право на директно участие в схемите на първите девет турнира за годината.

В първия сет всеки от двамата тенисисти печелеше сервиса си, като Надар поведе с 6:5 и си осигури правото да играе минимум тайбрек. Испанецът обаче успя да осъществи пробив при подаването на Тийм, като се възползва от четвъртия си сетбол.

Във втория сет испанецът започна много силно, като спечели първите три гейма. Тийм едва успя да вземе едно свое подаване за 3:1, но Надал направи нов пробив за 5:1 и затвори мача на свой сервис. Австриецът, който е номер 98 в световната ранглиста, свали чувствително нивото си във втората част и не оказа съпротива.

"Не мога да предвидя какво ще стане през следващите шест месеца и как ще реагира тялото ми. Не мога да предвидя дали ще се наслаждавам на тениса, както в последните 20 години. Искам да кажа, че за мен не е важното чувството да спечеля големите турнири, а да бъда щастлив, да мога да бъда конкурентен на всеки, срещу който ще играя", каза Надал преди старта на турнира.

"Благодаря на всички за подкрепата. Удоволствие е да играя пред тази невероятна публика. Днес беше много емоционален ден за мен. Благодаря и на всички, които бяха до мен през тази година. Със сигурност това бе най-трудната година в кариерата ми. Първият сет бе много равностоен, като и двамата сервирахме добре. След това направих пробив при 6:5 и от него дойде разликата. Доминик също претърпя труден период с контузии. Не мога да определя нивото на тениса все още. Нямам търпение да се изправя срещу следващия съперник", каза Рафа Надал след успеха.

Надал ще играе на осминафиналите срещу победителя от мача между руснака Аслан Карацев и представителя на домакините Джейсън Къблър. 

Снимка: БГНЕС