В неделя, 14 януари, ще започне 112-то издание на Откритото първенство на Австралия по тенис (56-о в Оупън Ерата). Първият за годината турнир от Големия шлем ще бъде по-специален, тъй като ще стартира ден по-рано от обикновено – това не се е случвало никога досега в 119-годишната история на надпреварата.

В следствие на това, ще има няколко промени в сравнение с предишните издания на Аустрелиън Оупън. Мачовете от първи кръг ще се изиграят в рамките на три дни, вместо в два. Дневните сесии на централните кортове – „Род Лейвър Арена“ и „Маргарет Корт Арена“, ще са с по две срещи, а не с три, за да се избегне късното приключване на двубои в ранните сутрешни часове, подобно на мача между Анди Мъри и Танаси Кокинакис през миналата година, който завърши малко след 4 сутринта местно време. Графикът на „Джон Кейн Арена“ остава същият. Броят сесии в турнира се увеличива от 47 на 52 с допълнителния ден на надпреварата. Действащи шампиони при жените и мъжете са съответно Арина Сабаленка и Новак Джокович, а турнирът в Мелбърн ще продължи до 28 януари.

Джокович е „Кралят“ на Аустрелиън Оупън, като през 2023 той завоюва рекордна десета титла от надпреварата, побеждавайки на финала Стефанос Циципас в три сета. 24-кратният шампион в турнирите от Шлема влиза в битка за 11-а корона в Мелбърн с леки въпросителни относно физическото си състояние, след като загря за съревнованието с мачове от смесения отборен турнир Юнайтед Къп, където го измъчваше китката. Този проблем доведе до поражение от Алекс де Минор в два сета – първата загуба на Джокера в Австралия след серия от 43 последователни успеха. Въпреки това, Ноле успокои феновете си, че ще бъде готов за защита на трофея от Откритото на Австралия, където започва с 18-годишния квалификант от Хърватия Дино Прижмич. При победа за сърбина предстои мач с представител на домакините в лицето на един измежду Алексей Попирин и получилия „уайлд кард“ Марк Полманс, а в трети кръг Джокович може да се изправи срещу добрия си приятел Анди Мъри. На осминафиналите действащият шампион в Мелбърн може да играе срещу друг свой добър познайник – Стан Вавринка, но вероятен негов опонент е 16-ият в схемата Бен Шелтън, който отстъпи на Ноле на полуфиналите на Ю Ес Оупън миналата година.

Основният опонент на сърбина за короната – Карлос Алкарас, е втори поставен в схемата и ще се опита да мине отвъд трети кръг за първи път в участията си на турнира. Миналата година испанецът не игра в Мелбърн поради травма, а сега жребият му отреди да стартира срещу френския ветеран Ришар Гаске. Даниел Еванс или Лоренцо Сонего чакат Алкарас в следващата фаза, а на осминафиналите той може да се изправи срещу 14-ия поставен американец Томи Пол. Третият в схемата руснак Даниил Медведев открива кампанията си срещу квалификант, а във втори кръг вероятен негов съперник е Емил Руусувуори от Финландия. Номер 4 сред поставените Яник Синер стартира срещу Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия.

Безспорно най-тежкият жребий от поставените извади Стефанос Циципас. Финалистът от миналата година и седми в схемата ще започне участието си със сблъсък срещу Матео Беретини от Италия. Шампионът от Хонконг Андрей Рубльов играе с Тиаго Сейбот Уайлд от Бразилия, а Александър Зверев стартира срещу сънародника си Доминик Кьопфер. Осмият в схемата Холгер Руне се изправя срещу японеца Йошихито Нишиока. Сред други интригуващи сблъсъци в първи кръг са мачовете Адриан Манарино – Стан Вавринка, Роберто Баутиста Агут – Бен Шелтън, Франсис Тиафо – Борна Чорич, Алекс де Минор – Милош Раонич и Феликс Оже-Алиасим – Доминик Тийм.

Голяма липса при мъжете в тазгодишното издание ще бъде отсъствието на двукратния шампион Рафаел Надал. Испанският Матадор, който се завърна след близо година аут от кортовете на турнира в Бризбън, има мускулно разкъсване, получено при загубата от Джордан Томпсън в четвъртфиналите, което го лишава от възможността да играе в Мелбърн. Надал изрази надежда, че травмата, която не е същата като тази, която го измъчваше миналата година, няма да му попречи да бъде готов за сезона на червено, където той ще се опита да се представи на ниво вероятно за последен път във великата си кариера.

При мъжете в основната схема за поредна година единственият ни представител ще бъде Григор Димитров, след като Димитър Кузманов отпадна още в първия кръг на квалификациите. Григор започна по страхотен начин новата 2024 година, печелейки първа титла от над шест години насам, след като триумфира в Бризбън. 32-годишният хасковлия спечели надпреварата за втори път в кариерата си след 2017-а, като стигна до трофея с един загубен сет на старта от Мъри, а на финала надви водача в схемата Руне. За Гришо, който има три 1/4-финала и един полуфинал в Мелбърн, първото предизвикатество в 112-то издание се казва Мартон Фучович от Унгария. Фучович води с 2-1 в преките мачове с най-добрия ни тенисист. Ако отстрани съперника си, 13-ият в схемата българин очаква победителя от мача между Себастиан Офнер (Австрия) и Кокинакис (Австралия). Първият поставен опонент на Димитров може да дойде в трети кръг – 23-ият Алехандро Давидович Фокина, а на осминафиналите евентуален съперник на първата ни ракета е третият в схемата Медведев.

При дамите, Сабаленка, която миналата година се справи с Елена Рибакина в спора за трофея, е втора в основната схема и на старта започва с квалификантка. Във втори кръг я чака евентуално Ана Богдан от Румъния, а първата й поставена опонентка може да бъде Леся Цуренко от Украйна в трети кръг. На осминафиналите за Сабаленка предстои вероятен мач с 13-та поставена Людмила Самсонова. Водачката в схемата Ига Швьонтек започва с мач срещу бившата шампионка София Кенин. Втори кръг за полякинята също може да се окаже коварен, тъй като я чака победителката от срещата между Даниел Колинс и Анжелик Кербер. Третата поставена Елена Рибакина, която срази Сабаленка на финала в Бризбън по-рано през януари, е с най-тежък жребий, като открива срещу Каролина Плишкова от Чехия. Четвъртата Коко Гоф, шампионка от Ю Ес Оупън, играе на старта с Анна Каролина Шмиедлова от Словакия, а следващите сред поставените – Джесика Пегула и Онс Жабер, започват с квалификантки. Освен Рибакина – Плишкова, сред по-любопитните сблъсъци при дамите са мачовете Линда Носкова – Мари Бужкова, Камила Джорджи – Виктория Азаренка, Ема Радукану – Шелби Роджърс, Магда Линет – Каролин Возняцки, както и срещата между 16-та в схемата Каролин Гарсия и бившата двукратна шампионка Наоми Осака.

Най-добрата ни тенисистка при жените Виктория Томова е единствената ни представителка в основната схема в тазгодишното издание. Вики, която загря с достигане до четвъртфиналите на турнира в Хобарт, Австралия, където загуби от втората в схемата и 31-а в световната ранглиста Ема Наваро от САЩ в три сета, започва кампанията си в Мелбърн с двубой срещу друга американка – Кайла Дей, която е 86-а в ранглистата. Томова за четвърти път е в основната схема на Аустрелиън Оупън, като българката продължава да търси първия си успех. Любопитно е, че Томова и Дей играха една срещу друга в квалификациите на турнира в Хобарт, където нашето момиче се наложи след обрат в три сета. Ако се справи с американката, Вики ще играе срещу 19-та в схемата Елина Свитолина от Украйна или участващата с „уайлд кард“ австралийка Тайла Престън.

Наградният фонд в историческото издание на Откритото първенство на Австралия по тенис бележи рекорд от малко над 58 млн. щатски долара. За последните десет години общият награден фонд от надпреварата е нараснал с цели 162%. Победителите при мъжете и жените тази година ще си тръгнат с чекове за над 2 110 000 долара, а финалистите – с по малко над 1 150 000 щатски долара. /БГНЕС