Десеткратният победител на Откритото първенство на Австралия по тенис Новак Джокович бе детрониран от Ян Синер на полуфинала тази година и прие загубата, макар и трудно.

"Искам да поздравя Яник за отличния му мач. Той заслужава да е на финал, напълно ме надигра днес. Бях шокиран от нивото си, в лошия смисъл на думата. Не направих нищо добро в първите два сета. Мисля, че това е един от най-лошите ни мачове на Големия шлем, като се замисля. Не е приятно да играя така. Но трябва да призная, че той направи всичко по-добре от мен. Опитах, борих се. А в четвъртия сет губя сервиса си, при положение, че водех с 40:0...", съжалява сърбинът.

"Ако трябва да бъда честен, по време на целия турнир не играх на най-доброто си ниво. Направих добър мач с Манарино, но в останалите не бях на висотата, на която съм в Австралия. В известен смисъл това ме изненада, защото не очаквах да съм толкова зле в първите два сета. От друга страна, така и не се намерих на корта. Може да се каже, че полуфинал е добър резултат, но аз винаги искам най-доброто от себе си", добави той.

"Синер сервира много добре, с много точност, беше ми лесно да започне разиграванията. Има много неща, които направих днес и от които не съм доволен. Ретурът ми не беше добър, но също и движението, форхендът, бекхендът. Той доминираше на свой сервис. Той направи перфектен мач", призна Джокович.

"Той удряше топката силно, играеше бързо, обича да е агресивен. Мисля, че сервисът му е много по-добър. Много добре намира празните зони и е подобрил и скоростта на ударите си. Сервира много прецизно. Много и силен ментално - много е спокоен и премерен, но мисля, че досега имаше трудности да печели големите мачове. Това се променя. Има и отличен екип с Дарън Кейхил. Ще има отлична възможност да спечели първия си турнир от Големия шлем", смята шампионът.

"Продължавам да имам големи цели за другите турнири от Големия шлем, за Олимпийските игри, за другите турнири, на които ще играя. Само началото на сезона е. Щеше да бъде невероятно да спечеля тук, но… Не изиграх този турнир по моите стандарти, но това не означава, че това е началото на края, както ще кажат някои. Ще видим какво ще стане през сезона", предупреди сърбинът.

"Имам основания да съм горд с това, което съм постигнал в Австралия. Серията ми трябваше да спре все някой ден. Дадох всички предвид обстоятелствата. Мелбърн е много спецелиамен град за мен, това е любимият ми турнир от Големия шлем. Надявам се, че ще имам възможност да да се върна и да играя поне още веднъж, за да си припомня хубавите усещания", завърши Новак Джокович.