Шампионът от Ролан Гарос Рафаел Надал бързо се пренастрои от червени кортове към тревната настилка и започна с победа участието си на турнира в Хале с награден фонд 700 хиляди евро.

Испанецът, който преди три дни победи Роджър Федерер на финала на Откритото първенство на Франция, надигра Марди Фиш със 7:6, 6:1 в първия си мач на турнира, който е генерална репетиция преди турнира от Големия шлем Уимбълдън.

Това е едва четвъртата победа за Надал на трева от общо седем мача в кариерата му на тази настилка. Номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер (Швейцария) също започна успешно сезона на трева.

Само три дни след загубeната среща за титлата на "Ролан Гарос" Федерер се класира за осминафиналите  след успех над квалификанта Рохан Бопана (Индия) със 7:6 (7:4), 6:2.      

Така Федерер, който е миналогодишен шампион в надпреварата, където има общо три успеха, записа 37-а поредна победа на трева.

При жените бившата шампионка на Уимбълдън Мария Шарапова също започна с победа сезона на тревна настилка. Рускинята победи американската квалификантка Аша Рол на турнира за жени в Бирмингам с награден фонд 200 000 долара.