Финалът в скока на височина при мъжете в Токио предложи невероятни емоции и исторически развой с двама олимпийски шампиони.

Катарецът Мутаз Есса Баршим и италианецът Джанмарко Тамбери си поделиха златото, след като завършиха с по 2.37 метра.

Мутаз пропусна първата височина и започна направо на 2.24 с успешен опит, като така продължи до 2.37. Тамбери започна от 2.19 и не сбърка до 2.37. И двамата направиха опити на 2.39, но бяха неуспешни.

Съдията на състезанието отиде да ги попита дали искат да си поделят триумфа или ще се надскачат, а двукратният световен шампион Баршим се съгласи двамата да се качат на най-високата стълбичка, което докара Тамбери до екстаз. 

За Тамбери тази олимпийска титла е много изстрадана. През 2016 г., когато стана световен шампион в зала в Портланд и европейски в Амстердам на открито, той се беше устремил към олимпийската титла и в Рио де Жанейро.

Тежка контузия броени дни преди началото на Игрите в Бразилия го лиши от възможност да участва там.

Сега той беше донесъл в сектора ботуша, върху който беше изписано Токио 2020, след това задраскано и изписано Токио 2021, след като Олимпиадата беше отложена с една година заради пандемията от COVID-19.

За Баршим това олимпийско злато също е с изключителна стойност, тъй като е първо в неговата кариера. 30-годишният катарец беше бронзов медалист на Игрите в Лондон през 2012 г., през 2016 г. в Рио се окичи със среброто.

Тамбери и Баршим отпразнуваха изключително бурно успеха си, тъй като и двамата имаха много проблеми с контузии в последните години.

Триумфът за Италия пък беше двоен, тъй като малко след постижението на Тамбери Марсел Ламонт Джейкъбс поднесе изненадата, спечелвайки олимпийската титла на 100 метра спринт при мъжете.