Мерцедес продължи доминацията си във Формула 1 и спечели 4-а двойна победа, този път в Азербайджан. 

Валтери Ботас триумфира в Баку с минимална преднина пред съотборника си Люис Хамилтън. Финландецът бе безгрешен от старта, за да спечели за втори път през сезона. Себастиан Фетел с Ферари остана трети, но това бе ново разочарование за германеца. 

Най-интересното е, че в нито един момент на пистата не излезе кола за сигурност, което бе абсолютно неочаквано предвид конфигурацията на трасето. 

На старта Хамилтън стартира по-добре, но Ботас го удържа на първия завой. Льклер, който стартира 8-и, загуби 2 позиции, а и Макс отстъпи 4-ото си място, след като не започна добре. 

Валтери се откъсна оше в първите обиколки като разликата стигна над 3 секунди. Двата Макларъна започнаха силно и бяха в десетката, а Фетел остана зад двата Мерцедеса. 

Верстапен си върна 4-ата позиция, а и Льоклер си проправи път напред след серия изпреварвания, като мина и пред холандеца. Интересно е, че в началото се размина без инциденти. Пиер Гасли, който започна 19-и, бързо стигна до 12-ото място. 

Започнаха и първите смени, като в един момент Льоклер се оказа начело, а зад него бе Макс, като и двамата останаха на пистата. Холандецът все пак мина през бокса, а и при лидерите нямаше проблеми и Ботас пак се върна начело, като разликата пред Хамилтън се движеше около 2 секунди. 

Льоклер остана неочаквано дълго време на трасето, което бе грешка, тъй като след смяната си се върна зад Гасли, а и зад Верстапен. Преди това бе изпреварен от двата Мерцедеса. 

Дани Рикардо и Дани Квят пък напуснаха надпреварата след огромна глупост от австралиеца. Двамата изпуснаха един от завоите, но можеха да се върнат на трасето, само че Рикардо включи на задна и се блъсна необяснимо в колата на Торо Росо, което ги извади от състезанието. 

В 39-ата обиколка състезанието за Пиер Гасли също приключи, след като получи повреда. На трасето излезе виртуална кола за сигурност. 

В края Льоклер мина през бокса за още една смяна в преследване на бонус-точката за най-бърза обиколка, тъй като не можеше да се смъкне под 5-о място. 

Хамилтън пък слезе под секунда до Ботас и определено го притисна сериозно в последните обиколки. Люис направи и най-бързата обиколка и определено бе по-бърз като разликата между двамата падна до 8-9 десети. 

Световният шампион обаче допусна грешка в предпоследната обиколка и загуби половин секунда, което означаваше триумф за Ботас, който взе реванш за нещастното си отпадане на това трасе миналата година. Той поведе и в класирането с точка пред Хамилтън – 87 срещу 86. 

Фетел пресече финала трети, като има 52 точки, а Макс Верстапен остана четвърти и събра 51. Шарл Льоклер остана на пето място, като взе допълнителната точка за най-бърза обиколка, а в десетката влязоха още Серхио Перес с Рейсинг Пойнт, двата Макларъна на Карлос Сайнц и Ландо Норис, Ланс Строл с другия Рейсинг Пойнт и Кими Райконен с Алфа Ромео.