Джордж Ръсел показа, че е готов да замести подобаващо Люис Хамилтън и даде най-добро време в първата свободна тренировка преди ГП на Сахир в неделя. 

Новата конфигурация на пистата в Бахрейн, която напомня за овал, очевидно бе много удобна за младока, който не показа никаква нужда от аклиматизация сядайки за първи път в колата на Мерцедес, след като от Уилямс приеха да го пуснат да кара вместо 7-кратния световен шампион. 

Той изпревари съотборника си за този уикенд Валтери Ботас с цели 3 десети, като финландецът остана едва 4-и. Двамата пилоти на Ред Бул Макс Верстапен и Алекс Албън дадоха 2-о и 3-о време, съответно на 0.176 и 0.265 от лидера. 

Ръсел направи най-добрата си обиколка за 54 секунди и половина, като пистата е изключително бърза и включва само 11 завоя, което е със 7 по-малко от обичайната конфигурация. Дължината на трасето също пада до 3,5 километра. 

„Той се справи добре. Вчера и днес поговорихме и той бе съвсем спокоен и естествен. Не изглеждаше особено развълнуван и знае, че трябва да се справи на ниво” заяви босът на Мерцедес Тото Волф.