Състезанието за Голямата награда на Австралия, с което трябва да започне новият сезон във Формула 1, най-вероятно ще бъде отложено заради пандемията.

Надпреварата на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн е планирано за 21 март, а за целта подготвителните работи по градското трасе трябва започнат най-късно в края на януари.

По тази причина окончателното решение дали състезанието може да се проведе или ще се търси нова дата на по-късен етап трябва да бъде взето в рамките на две седмици.

На територията на Австралия ограниченията заради пандемията са изключително стриктни, а организаторите не искат да се стига до повторение на събитията на миналата година, когато уикендът беше отменен само два часа преди началото на първата свободна тренировка заради първите случаи на коронавирус.

Ако надпреварата действително не се състои на 21 март, трудно ще бъде намерена нова дата за сезон 2021, тъй като графикът до края на година е изключително натоварен и реално няма прозорец, в които да бъде вместено Гран при на Австралия, без да се стигне до разместване на други стартове.

При тези условия сезонът във Формула 1 ще започне в Бахрейн седмица по-късно от планираното, като дори се разглежда възможността пистата "Сахир" отново да приеме две състезания както през 2020 г.

Организаторите на Гран при на Австралия все пак не губят надежда, като се обсъждат вариантите за по-ранно пристигане на отборите и да прекарат 14-дневна карантина или те да бъдат напълно изолирани по време на престоя си. И двата варианта обаче ще доведат до увеличаване на разходите, както за организаторите, така и за участниците.