Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че "би поел куршум" за руския президент Владимир Путин и го описа като "човек от най-висока класа". 91-годишният британец добави, че войната в Украйна не е умишлена и че украинският президент Володимир Зеленски е можел да я предотврати.

Екълстоун каза, че Зеленски е трябвало да говори с Путин, който е "разумен" човек.

"Все още бих поел куршум за него (Путин). Предпочитам да не пострадам, но ако се налага, бих го направил. Той е човек от най-висока класа. Това, което прави в момента, е нещо, в което той вярва. Прави го за Русия", заяви Екълстоун в интервю за ITV. 

"За съжаление, той мисли като много други бизнесмени, какъвто съм и аз. И ние правим грешки от време на време, а когато допуснем такива, гледаме да ги поправим възможно най-бързо. Мисля, че ако другият човек (Зеленски) бе направил правилните неща (война нямаше да има). Неговата професия е комик и изглежда, че иска да продължава да се изявява като такъв. Ако бе помислил, той щеше да стори всичко по силите си, за да разговаря с г-н Путин, който е разумен човек. Той щеше да го изслуша и да направи нещо по въпроса".

Водещата Кейт Гарауей попита Екълстоун: "Ако съм разбрала правилно, смятате, че президент Зеленски е трябвало да направи повече, за да предотврати войната и тя е зависела от неговите действия, а не от промяна на исканията на Путин?"

Екълстоун отговори: "Абсолютно".

По-късно бившият шеф на Формула 1 бе попитан и дали действията на Путин и смъртта на хиляди хора са оправдани.

"Не. Това не е умишлено", отговори той.

Екълстоун работи много време с Путин за създаването на Гран при на Русия, което обаче сега е извън календара на Формула 1 заради войната в Украйна. Освен това, ръководството на най-престижната автомобилна надпревара забрани участието на руски пилоти през настоящия сезон.

"Аз не бих вадил състезанието и определено не бих спирал руските спортисти, включително пилоти. Те нямат участие във всичко това и не бива да бъдат наказвани", каза още Екълстоун.