Оглавяващият автомобилизма в Монако Мишел Боери се притеснява за бъдещето на най-знаковото състезание във Формула 1, докато американският собственик на спорта продължава да търси нови полета за развитие.

Настоящият договор за Гран при на Монако изтича през 2025 година, а собственикът на Формула 1 „Либърти Медия“ готви провеждането на трето състезание на територията на САЩ за първи път тази година в Лас Вегас, а Саудитска Арабия и Катар също са сред скорошните попълнения.

Традиционни надпревари като тези в Германия и Франция отпаднаха, а дори белгийската и италианската Гран при, две от най-харесваните от пилотите, нямат сигурност за календара.

„Традицията не значи много за тях“, каза Боери пред френския вестник „Екип“.

„През 2025-а ще направим всичко възможно, за да подновим договора“, добави той.

Надеждите са състезанието в Остин, САЩ тази година да събере около 500 хиляди фенове в трите дни, а това в Монако продава само 81 хиляди билета заради различни ограничения.

Липсата на възможности за изпреварване също поставя Монако в неизгодно положение, но в крайна сметка парите ще бъдат решаващият фактор.

„Ако страна от Близкия Изток постави на масата 10 пъти повече пари от нас, ние си отиваме, както всички Гран при състезания по света. Но ние все още вярваме в традицията“, заяви още Мишел Боери преди 80-ото издание на надпреварата в Монако във Формула 1.