Един от новите спонсори на “Ферари” - Peroni Nastro Azzurro 0.0%, е издал трансфера на века във Формула 1 още в сряда, но никой не го е забелязал. Веднага след подписването на договора със “скудерията” производителят на бира е пуснал на сайта си предметите, които може да се спечелят в неговата игра.

Там има малка червена количка, която е с номер 44. Точно с този номер кара 7-кратният шампион Луис Хамилтън.

Часове след това гръмна и новината, че от 2025 година англичанинът се мести на “Маранело” с дългогодишен договор, както гласи съобщението на “Ферари”, пише „24 часа“. Отделно той пусна огромно писмо, в което се обясни в любов на “Мерцедес” за 11-те години в този отбор.

Хамилтън винаги е имал слабо място към италианската марка. Въпреки че кара за други отбори, той притежава два уникални автомобила “Ферари”. Вярно, единият бе разбит в катастрофа. Остана му обаче уникалният модел LaFerrari, от който има произведени само 499 автомобила и цената му стартира от 1 милион евро.

Още през 2007 година бащата на Луис - Антъни, който тогава бе мениджър на сина си, заяви в интервю, че един ден той ще кара за “Ферари”. Реално преди преподписването на всеки договор на пилота с “Мерцедес” италианците са го търсили, за да го привлекат. До този момент обаче им е отказвал.

Стана ясно, че пилотът е изненадал шефа си Тото Волф по време на традиционната им закуска преди началото на сезона, която правят всяка година. Двамата били в кухнята на дома на боса на “Мерцедес” в Оксфорд, когато Луис му обявил, че е активирал клаузата си за разтрогване на договора и от 2025 година се мести във “Ферари”. Волф останал като гръмнат.

Луис този сезон влизаше в първата година от 2-годишния си нов договор с “Мерцедес”, като трябваше да получи 100 милиона лири по него - по 50 на сезон, но и със споменатата клауза за прекратяване. Реално, за да се премести, той дори ще намали с 10 милиона лири заплатата си.

Самият Тото Уолф запази самообладание и коментира удара по тима му. “Не му се сърдя. Знаех, че този ден ще дойде. Бях подготвен за него”, коментира той.

Сега голямата интрига е как ще се кара този сезон. “Ферари” остава с Карлос Сайнц, който знае, че вече трябва да си търси нов тим. В същото време Хамилтън ще си кара в “Мерцедес”.

Трансферът означава и доста бурно развитие на останалите промени във Формула 1 след края на този сезон.

За заместници на Хамилтън вече се спрягат Сайнц, Фернандо Алонсо, дори и Серхио Перес, който бил недоволен от статута си в “Ред Бул”.

Първи пилот на тима става Джордж Ръсел, който също щял да има глас при избора на свой съотборник.

Доста силна кандидатура е и Даниел Рикиардо, който бе спряган за заместник на Перес още този сезон, но не се получи. Много силен е и бившият пилот на “Ред Бул” Александър Албън, който се прероди в “Уилямс”, а двата отбора са си близки. И най-сензационният вариант е 17-годишният Андреа Кими Антонели, който през тази година ще кара във Формула 2.

Новият шеф на “Ферари” Фредерик Васьор е в основата на трансфера. Той има дългогодишна връзка с Хамилтън и е човекът, който му даде много през кариерата. Точно с неговия тим ART той стана шампион във Формула 3 и GP2 (днес Формула 2), преди да направи сензационния си дебют с екипа на “Макларън” и да се премести в “Мерцедес”. За да стане един от най-великите пилоти за всички времена във Формула 1.