Шампионът на България Лудогорец ще започне защитата на титлата с домакинство на новака Царско село, отреди тегленият днес жребий за новия сезон 2019/20 в Първа лига.

Първенството ще се открие в уикенда между 12 и 15 юли и ще протече по познатата от последните години формула - 26 кръга редовен сезон, след което отборите се разделят на първа шестица и втора осмица, която от своя страна се дели на две подгрупи от по четири отбора.

След изтеглянето на жребия за евротурнирите ще бъде обявена и точната програма по дни и часове за мачовете В най-интересния мач от първия кръг ЦСКА ще приеме отбора на Етър Велико Търново. Левски открива шампионата с гостуване на Дунав Русе.

Абсюлютният дебютант в българския футболен елит Арда Кърджали ще играе в първия кръг с Ботев Пловдив. Срещата ще се проведе в Пловдив на стадион "Лаута", на който Арда ще играе до покриване на изискванията за Първа лига на съоръжението в Кърджали.

Другите мачове от първия кръг са Черно море - Локомотив Пловдив, Славия - Витоша Бистрица и Ботев Враца - Берое. Като особено интересен се очертава осмият кръг, в който са дербитата на София и Пловдив: ЦСКА - Левски и Локомотив - Ботев.

Преди тегленето на жребия президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и министърът на спорта Красен Кралев представиха и топката, с която ще се играе в шампионата. Тя се нарича Adidas Conext 19 и е вдъхновена от топката Tricolore, с която Франция стигна до световната титла през 1998 година. Топките за отборите от Първа лига са осигурени със средства на Българския спортен тотализатор. Клубовете от Втора лига пък ще се радват на достойнствата на топката Nike Merlin, благодарение на помощта от страна на БФС.

За отборите от Първа лига БФС ще осигури по 60 топки "Адидас", за тези от Втора лига - по 20 топки "Найк", а за тези от Трета лига - по 10 топки "Хома". Освен това Борислав Михайлов каза, че БФС подписва нов 3-годишен договор с Българския спортен тотализатор. Контрактът е на обща стойност 600 000 лева.

"Сътрудничеството беше много добро и това ни накара да подпишем нов договор", каза Дамян Дамянов, изпълнителен директор на БСТ.  Като част от договора всички стадиони в професионалния футбол ще имат реклами на БСТ.

 

Пълен жребий за първия кръг за сезон 2019/20 в Първа лига:

ЦСКА - Етър Велико Търново
Черно море - Локомотив Пловдив
Славия - Витоша Бистрица
Ботев Враца - Берое
Лудогорец - Царско село
Арда Кърджали - Ботев Пловдив
Дунав Русе - Левски София