Българският национален отбор за юноши до 19 години загуби последната си среща от група 1 на Европейските квалификации. Нашите отстъпиха с 1:2 на Турция в мач, който премина изцяло равностойно и само пропуските лишиха малките "лъвчета" от победа.

Все пак Турция завършва на върха с 9 точки, а момчетата на селекционера Ангел Стойков са на 2-а позиция с 6 и също продължават към Елитния квалификационен кръг. Това е трети набор, който Ангел Стойков успява да класира във втората фаза на юношеските квалификации след 1998 и 1999, като с първите дори достигна до финалния турнир.

На последните две места са Черна гора и Армения с по 1 точка, като днес завършиха 3:3. Крилото на Черно море (Варна) Мартин Минчев се присъедини към тима в Турция, след като преди това игра за младежкия национален отбор.

Нашите започнаха чудесно и още във 2-ата минута Филип Кръстевасе разписа за 1:0, след като беше точен от фаул, отсъден за спъване именно на Минчев. Но домакините на турнира от Турция изравниха в 10-ата от дузпа. Александър Ганчев събори Таха Тунч и минута домакините изравнихата чрез Атакан Гюндюз.

В 28-ата минута Турция направи пълен обрат след гол нааВейсел Юнал.аПреди гола и след гола българският отбор също можеше да отбележи, но най-напред шутът на Минчев беше спасен от вратаря на Турция Ерсин Дестаноглу, а веднага след гола неточен от добра позиция беше капитанът Владимир Николов. До края на първата част и отборът на Турция се размина с гол заради пропуска на Аталай Йълдъръм.

Старши треньорът на България Ангел Стойков усили атаката с включването на Денислав Ангелов през втората част, а в 59-ата минута вратарят на Турция Eрсин Дестаноглу спаси нов удар на Минчев. Атаките в двете посоки продължиха, като добри възможности имаше и за двата отбора.

Жребият за Елитния квалификационен кръг ще се тегли на 3-и декември в Нион и ще премине по позната процедура. 28 отбора ще бъдат разпределени в 7 групи по 4 състава, от които само победителите отиват на финалния турнир в Северна Ирландия.

България - Турция 1:2

Голмайстори: 1:0 Филип Кръстев (2), 1:1 Атакан Гюндюз (10-дузпа), 1:2 Вейсел Юнал (28)

Състав на България: Виктор Николов, Александър Ганчев, Александър Макрис (46- Денислав Ангелов), Християн Петров, Емануел Мирчев (88- Филип Колев), Ивайло Иванов, Александър Тодоров, Владимир Николов (78- Димитър Тонев), Филип Кръстев, Христо Радков (46- Йоан Бауренски), Мартин Минчев (90+1- Димитър Стоянов);

Крайно класиране:

1. Tурция 3 3 0 0 8-3 9
2. България 3 2 0 1 7-3 6
3. Черна гора 3 0 1 2 5-8 1
4. Aрмения 3 0 1 2 4-10 1