Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков е освободен от поста си. Това беше съобщено след заседанието на изпълнителния комитет.

Мястото на Лечков като първи вицепрезидент и отговорник за националния отбор поема Емил Костадинов. Бившият кмет на Сливен остава член на изпълнителния комитет поне до конгреса на 7 юни. Той обаче твърди, че заседанието на изпълнителния комитет е било нелегитимно и затова ще оспорва решението.

"Така или иначе аз съм подал жалба в съда за решенията на предишния Изпълком. Оттук нататък няма какво да коментирам повече. Не виждам да създавам напрежение във футболния съюз. На 14 октомври се случи нещо на мача с Англия, но никой не говори за това. Не се сещам да има някакви резултати. На 18 октомври пак се случиха някои неща, има проверка на държавата, нека си свърши работата. Има 10-дневно производство", започна Лечков.

"Има си ред, виждате колко време запазих мълчание. Сега се явявам пред вас, оттук нататък свободно мога да си говоря. Нито дума не съм казала против нито един колега, нито срещу футболисти. Мога да ви посъветвам да се обърнете към устава, има си ред. Днешното решение е нелегитимно. Конгресът не може да бъде свикан от временния Изпълком", категоричен е той.

"Конгрес има два начина да бъде свикан - на първо място от клубовете. Имал съм среща с клубовете и те казват, че няма да приемат оставката на Борислав Михайлов. Не можах да разбера кой иска конгрес. Трябва да се похарчат 500 000 лева за свикването на конгрес. Това, което се прави, се извършва по неправилен начин."

"Този конгрес няма как да бъде свикан от този временен президент и този Изпълком. Без да търся конспирация, предния път обезглавихме Балъков, днес Лечков, а после - Костадинов. Трябваше да се концентираме върху баражите и след това да мислим за конгрес. Смятам, че колегите правят грешка след грешка. Искам конгресът да бъде редовен. Само съдът ще реши кой крив и кой прав".

"Нека попитам къде са проблемите? Имаме национален отбор, който в крайна сметка играеше добре при Петър Хубчев. Отборът ще играе квалификация. Все пак имаме някаква надежда. Чисто финансово сме изрядни. Мога да кажа, че след световното в Щатите се чувствах точно в такава враждебна обстановка. Аз съм я преживял и надживял".

"По устав трябваше първият вицепрезидент да поеме властта и всичко щеше да бъде по реда на нещата. Аз не съм се подписвал и другите колеги също", добави Лечков, цитиран от bTV.

"Желанието му беше да се изкара мандатът до неговия край и конгрес да няма", каза другият вицепрезидент Атанас Фурнаджиев. Той отказа коментари за вчерашната проверка на икономическа полиция в БФС, защото такива не са уместни докато тече самата проверка.

"Самото заседание премина с широки дискусии. Но до 18 януари всички клубове трябва да преминат прелицензиране, а едва ли ще стане. През месец март имаме баражи за Европейското първенство и се прие датата 7-и юни", обясни Фурнаджиев.

"Твърде много се спекулираше и се дискутираше. А за да няма такива неща, днес се взеха тези две решения. Лечков не е първи вицепрезидент повече, както и се насрочи конгрес", заяви Венцеслав Стефанов.

Финалът за Купата на България през 2020-а година ще се играе на 16-и май и се измества с една седмица заради сгъстения график, който се получи заради провеждането на местните избори, утвърди промяната в календара БФС. Първоначалната дата беше 9-и май.

Уволнен от поста си е Марчо Дафчев, който водеше националния отбор за юноши до 17 години. Емил Костадинов заяви пред БТА, че Дафчев се е провалил с два набора- 2002 и 2003, и е нелогично да остане на поста си.