Лоши новини сполетяха евроучастниците ни за следващия сезон.
 
От новия шампионат носителят на Купата на България ще започне участието си в Лига Европа от първия квалификационен кръг. До момента притежателят на трофея стартираше от следващата фаза, което даваше две седмици повече за подготовка.
 
Промяната се дължи на факта, че България вече заема 28-мо място в ранглистата на УЕФА. Това означава, че всичките ни участници на международната сцена започват участието си от първия квалификационен кръг.
 
Страната ни трябва да натрупа коефициент, с който да измести четири държави в класацията, за да възвърне старите си позиции. За целта се нуждаем поне от два отбора, които да се класират минимум до груповата фаза на Лига Европа.
 
За момента това изглежда трудно, тъй като традиционните участници Левски и ЦСКА от години не могат да направят пробив на Стария континент.
 
Още през лятото Gol.bg направи анализ, който показа, че от 13 години всичките ни евроучастници не са преодолявали първият си съперник в Европа едновременно.
 
Лошата статистика продължи и през този сезон, тъй като Лудогорец отпадна от Ференцварош на старта на участието си в квалификациите в Шампионска лига.
 
Разградчани все пак продължиха в Лига Европа и прескочиха групите. Съперник на 1/16-финалите е Интер.
 
През изминалата кампания Локомотив Пловдив стартира от втория квалификационен кръг на Лига Европа като носител на Купата на България. "Смърфовете" елиминираха Спартак Търнава, но след това отпаднаха от Страсбург.
 
ЦСКА отстрани Младост Подгорица и Осиек, но Зоря Луганск се оказа непреодолимо препятствие. Левски пък се справи с Ружомберок, но после отпадна от АЕК Ларнака.