Агентът Емил Данчев даде обширно интервю пред "Тема спорт". Импресариото говори по много актуални теми в момента.

Г-н Данчев, какви мерки взимате, за да се предпазите от коронавируса?

- Като всички хора и аз съм притеснен и ограничен във възможностите си за контакти. Нямаме избор обаче. Трябва да издържим този период, докато поотмине бурята.

А доколко пречи на работата ви в тази ситуация?

- Не е лесно, въпреки че аз и мои колеги се опитваме да работим от вкъщи. Най-важното сега е животът, това е водещият приоритет. Да се предпазим от болести и да се ограничи разпространението на вируса, за да намалеят до минимум леталните случаи. Така че има начин да се работи и така. Ще дойдат времена, в които да действаме по-спокойно. Не бива да изпадаме в паника, а да следваме стриктно мерките и предписанията на щаба. Иначе, въпреки обстановката, съм пред подписване на един договор. Разбира се, няма да разкривам нищо, докато не е факт. Но и сега може да се работи. Има съвременни технологии, които позволяват да се развива дейност и да се поддържа контакт.

Как смятате, че трябва да се процедира с първенството?

- Моето мнение е, че първенството не бива да започва в тази обстановка. Една от причините за бързото разпространение на вируса в Италия беше точно мач - Аталанта - Валенсия от Шампионската лига. Там се събраха страшно много хора и явно е допринесло за бума на случаите. Така че нека да се прояви здрав разум и да изчакаме дотогава, докато не позволят условията да се подновят мачовете. До нулев сезон едва ли ще се стигне, но има доста по-важни неща в момента. На някои клубове може да им се наложи да преглътнат класирането, но по-добре да го направят, отколкото да се рискува здравето на спортистите. Не бива да създаваме предпоставки за разпространение на болестта.

Смятате ли, че дойде време за по-сериозни промени в българския футбол и дали са необходими такива? Говорим за промяна в цикъла, формата на шампионата, за намаляване на чужденците...

- Това са неща, които трябва да се обсъдят с управляващите хора във футбола. Идеи има много, но нали знаете, че пътят към Ада е постлан с добри намерения. Не бива да се взимат прибързани мерки, които може само да създадат още повече проблеми след време. Необходимо е в тази ситуация да се подходи по-внимателно. Може би трябва да се проведе широка сериозна дискусия, след което да се взимат генерални решения. Но сега не му е времето на това. Нека се преборим с коронавируса и тогава ще мислим как да се процедира с футбола.

А смятате ли, че е необходима промяна в ръководството на БФС? Неотдавна заявихте, че сте дискутирали с Димитър Бербатов евентуалното негово кандидатиране...

- Промяната е неизбежна. А какво ще се случи, ще видим, когато дойде времето за конкретни действия. Най-вероятно ще се наложи принудително отлагане на конгреса, всичко е възможно да стане. Никой не може да прогнозира какво ще се случи не след един-два месеца, а след една седмица. Така че сега е излишно да се говори.

Какви бяха впечатленията ви от първенството преди прекъсването? Виждате ли нещо обнадеждаващо?

- Интрига около първото място липсваше. Първият ешелон в момента включва само Лудогорец. Във втория ешелон обаче в елита се събраха няколко отбора, където силите са изравнени и бих казал, че това е положителна посока. Виждаме Локо (Пд), Славия, Черно море, Берое... Това прави нещата доста интересни. Явно част от клубовете са започнали да налучкват правилно нещата и виждаме прогрес.

Прави впечатление, че се наложиха и немалко родни таланти...

- Така е, това е факт. Радващо е, че доста отбори започнаха да пускат млади играчи. Но е ясно, че само с тях няма да стане. В нашия футбол има два процеса. Единият е на изграждане на млади футболисти. Но не може да се разчита само на тях. Да, трябва да им се даде път да се развиват и да вървят напред в кариерата си. Вторият процес обаче е това, че трябва да постигаш и резултати. А това не можеш да го правиш само с млади играчи. Такава е обстановката в България поне.

Защо според вас ЦСКА не успя да се задържи плътно до първото място през този сезон, а тръгна надолу?

- Това са въпроси към ръководството. Не искам да им давам съвети и акъли. Ганчев е човек, който е във футбола от доста години и има достатъчно хора около него. Те ще си направят изводите. Но това са нормални неща във футбола. Ставаме свидетели на всякакви процеси с негативен знак по цял свят. Какво да кажем за Ливърпул, който беше абсолютно непобедим, но в последните седмици преди спирането на футбола показа по-неудачни резултати? Навсякъде може да се случи нещо такова.

Какъв призив ще отправите за финал?

- Призивът ми не е насочен само към футболните хора, а към всички в България - нека да проявим търпение и мъдрост в настоящата ситуация и да спазваме стриктно това, което ни препоръчват като мерки. Здравето е на първо място, а всичко останало може да почака.