Три дни да казва Мутафчийски, че платото минава и намаляват болните, рязко ще издърпам мерките назад. Единственото доказано и това подкрепено от световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. И в тази връзка няма никакъв спор с професорското тяло. Това заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция на Оперативния щаб и Медицинския съвет към МС, цитиран от Dnes.bg.

По думите на министър-председателя пикът на коронавируса ще е в близките 2-3 седмици.

"Усещам изнервяне от хората, но в следващите 2-3 седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става“, предупреди премиерът. По думите му всяка мисъл в посока "ще пуснем младите напред" означава "ей тези ще умрат, а другите ще оживеят". Според Борисов всички страни, които са заложили на колективен имунитет, сега се връщат назад и предприемат същите мерки.

Борисов директно нападна доц. Атанас Мангъров и го упрекна, че говори това, което хората искат да чуят, а така излага на опасност хората.

"В момента, колкото и да не им се седи на хората вкъщи, тези три седмици – да се мобилизираме и ние ще отидем на други мерки, но ще отидем, като минат тези 3 седмици", заяви Борисов. Той пак посочи, че България се дава за пример като най-добре справилата се държава с COVID-19.

Борисов уточни, че Министерския съвет е предложил удължаване на извънредното положение с още един месец, защото ако има още болни депутати, парламентът няма да може да се събере.

"Вчера се тествах за пореден път, защото прочетох, че искаме да удължим извънредното положение, защото съм бил болен и за да се скрием. Идиоти абсолютни", заяви Борисов.

"Трима депутати имаме за съжаление с коронавирус и предложихме по-дълъг срок за извънредното положение. Всъщност един месец още, защото недай Боже сега след като мине този период, да се окаже, че има още депутати. Може да не се събере парламента, за да се гласува. Затова предложихме по-дълъг срок", уточни Борисов.

Той съобщи, че ще бъде предложено депутатските заплати да бъдат замразени към декември 2019 година. Отделното депутатите от ГЕРБ обмисляли да дарят голяма част от заплатите си – вероятно половината.