Не е обсъждан вариант българското първенство да бъде прекратено преждевременно заради пандемията от коронавирус. Това разкри Атанас Фурнаджиев, вицепрезидентът на Българския футболен съюз в ефира на "Пред Банята", цитиран от Стандарт. Според бизнесменът най-оптимистичния вариант за рестартиране на шампионата е през месец юни.

"Не мисля, че някой може да даде едностранен отговор кога ще се върне футболът в България. Според мен оптимистичният вариант е да се започне през юни", сподели Фурнаджиев.

"Държим постоянна връзка с щаба и чакаме да се вдигне извънредното положение. Ще започнем при първия възможен момент. Утре ще има повече информация, има заседание на Изпълкома на УЕФА, след което се очаква да имаме повече яснота, и то по отношение на датите за приключване на първенствата, за европейските клубни турнири.

Дори да се вдигне извънредното положение най-вероятно ще останат мерките за събиране на едно място. В най-добрия случай щабът би разрешил публика, която седи на определено разстояние", сподели още той.

Работим по всякакви варианти. В контакт сме с други федерации, следим какво се случва в Европа. С немската федерация имаме добри връзки. Ние се стремим да взимаме най-добрите примери от Европа не от конкретна държава.

Не, не беше обсъждан вариант да се приключи така първенството. Най-лошият вариант, който сме обсъждали, е да се доиграят само тези два кръга от редовния сезон, да няма плейофи и да се изиграят полуфиналите и финалът за Купата на България", разкри Фурнаджиев.

"Каквото и решение да вземем винаги ще има недоволни. Стремим се да вземем най-доброто решение в интерес на феърплея и да бъде съгласувано с повечето клубове в дадения шампионат. В случая със Септември Симитли и Миньор Перник решихме да има бараж, защото разликата е само точка, а единият тим е с мач по-малко. Той би се играл при първия възможен случай", каза бизнесменът по повод прекратяването на Трета лига, като само на Югозапад ще има бараж.

"Ние се съобразяваме с мнението на болшинството отбори. Питаме президентите и вследствие на техните отговори взимаме решенията. Обсъждано е като вариант първенството да се играе пролет-есен, но повечето колеги са на мнение, че сегашният вариант е по-удачен", разкри вицепрезидентът на БФС.

Надявам се, че ще има ползотворен дебат за бъдещето на българския футбол на Конгреса на БФС - да има достойни кандидати и да се вземат най-добрите решения за футбола в България. Но това би било възможно, ако всички работим в тази насока заедно.

Аз също съм на мнение, че трябва да се налагат повече български футболисти, но това е политика на клубовете. Ние сме страна членка на ЕС и всеки, който има европейски паспорт може да дойде и да работи тук. Славия е добър пример в използването на млади български момчета. На предстоящия конгрес това е въпрос, който ще бъде разгледан – правилото за младия играч", сподели още Фурнаджиев.

"За момента няма настроения в Изпълкома за промяна на формата на първенството. Счита се, че сегашният формат е добър – може да има само някакво изглаждане. Чисто хипотетично за момента коментарите са, че баражите за Евро 2020, ще се състоят октомври месец. 

Очаква се днес Изпълкома на УЕФА да даде своето мнение за продължаването на календара в Европа.