Бившият български национал Благой Георгиев стартира набирането на деца за новата школа за футболни таланти “BG7 Football Academy”. Преминалият през отборите на Славия, Алавес, Цървена Звезда, Дуисбург, Терек Грозни и други футболист обяви в Пресклуб България днес, че в основата на новата футболна школа ще бъде контактът между родителите, треньорите и децата.

Школата на Георгиев ще започне дейност през лятото и ще работи с деца между 6 и 15 години, но той уточни, че няма да се отказва достъп и на по-малките желаещи да тренира.

“Отдавна ми се въртеше тази мисъл в главата. След като спрях вече с футбола и се установих в България, имах повече свободно време за тази моя инициатива. С доста мои приятели, спортисти, футболисти, доста време обикаляхме и “шпионирахме” другите школи. Гледахме къде са слабите и силните страни. След това трябваше да намерим и място, където да направим това нещо и тук искам да благодаря на Уинбет Арена, най-модерната база в момента в България, с единственото покритие на тревата коркови тапи, което го няма никъде на Балканите”, обясни Георгиев.

Една от идеите на Георгиев и неговият партньор Николай Арсов е всеки месец пред децата в школата лекция да изнася известен български футболист от близкото минало или все още в активна кариера.

“Първото нещо, на което ще държим, най-важното е контактът родител-треньор-дете. Най-голямата отговорност пада върху родителя и той трябва да е наясно с абсолютно всичко, което става в нашата школа и затова нашите треньори, които са в школата, са добре обучени и млади момчета, работещи, търсещи развитие, не само за футболистите, така и за тях. Ще следим, естествено, и за образованието, доколкото може, защото без образование един човек е пълна нула".

"Аз винаги съм гледал да помагам на хора в неравностойно положение, нашата школа ще помага на такива момченца, защото в България има доста таланти, но има доста дечица, които нямат възможност, а са с много добри качества и голям талант. До 1 август ще определим две дечица, а след това ще има и други, на които ще бъде подадена ръка, те ще бъдат изцяло на наши разноски. Ще има възможност и да се вземат стаи, в които да спят дечицата, което е един голям плюс за тези, които не са от София. Ще държим много на контакта, но родители с болни амбиции, които да крещят, да викат по децата, това няма да го толерираме, това ще го кажем и на 1 август, когато ще съберем абсолютно всички деца, че това не го искаме”, допълни той.

Изигралият 50 мача за националния отбор Георгиев сподели, че ще използва контактите си в чужбина, за да работи в сътрудничество с клубове в Германия и Русия. Ще работим с няколко руски и германски отбора в тясно сътрудничество, в които най-добрите ни футболисти ще отиват по две-три седмици на стаж с техните треньори, да почувстват тяхната атмосфера. Тези отбори ще ни помагат, както и ние на тях, ако изкарваме добри футболисти, това е един плюс за тях”.

Георгиев разкри, че сред желаещите да се запишат в неговата школа има и деца, които досега са тренирали в академиите на водещите клубове в България.

“Откраднахме няколко деца от по-известните отбори, радваме се за това, може би и местоположението на някои, където живеят, е повлияло за избора им, но радваме се, че избират нас и да се надяваме, че ще оправдаем доверието, което ни дават. Има няколко треньори от известните български отбори, но най-важното е да са млади и да им се работи. Децата трябва да се поощряват с всяка една тренировка, дори и детето да не е от най-талантливите, лека-полека с работа и дисциплина всичко става”.

Бившият национал допълни, че няма амбиции да преследва ръководна позиция в някой български отбор. “Ще помагам на децата, с каквото мога. Има доста ръководители в българския футбол, то само ръководители станаха, аз вече футболисти не виждам. Така че за ръководител не се боря никъде и нямам тази амбиция”, каза той. /БГНЕС