ЦСКА и Локомотив Пловдив излизат един срещу друг във финал за Купата на България днес от 19:15 часа на Националния стадион „Васил Левски“.

Eдин от най-добрите ни тенисисти и рекордьор на България за Купа Дейвис Димитър Кузманов даде интервю за Букмейкър Рейтинги. 

-Мико, какво очакваш от финала?
-Като фен на Локомотив Пловдив и познавайки, добре отбора и тактиката на Бруно Акрапович, смятам, че ще изберем тактика, подобна на тази от миналогодишния финал. Ще играем малко по-прибрано, на контраатаки и ще чакаме грешки на противника. Бруно Акрапович е изключителен турнирен треньор, а тук мачът е един.

-Как оценяваш представянето на Локомотив Пловдив?
-Много ми харесва играта. Много научен и дисциплиниран отбор, ако мога да го нарека – спокоен отбор, видя се и в двата мача за Купата срещу Левски. Най-голямото оръжие на Локомотив е колективът и както се видя в мачовете и за първенство, и за купата, ръководството надгради в състава от миналата година и запази това ниво. Всеки може да каже късмет за миналогодишното представяне, но този сезон Локомотив Пловдив отново затвърди тези позиции, а междувременно миналото лято направи и много силни мачове в Лига Европа.

-Когато се връщаш към миналогодишния сезон, Бруно Акрапович понесе доста критики, но след това ръководството му гласува доверие и резултатите дойдоха.
-Да, спомняте си, че имаше доста критици. Не крия, че в това число бях и аз. В крайна сметка ръководството и целият клуб показа правилна и последователна политика. През зимата бях притеснен, когато ни напуснаха няколко ключови футболисти, Георги Илиев се отказа. Но виждате, че отборът бе подсилен с точните футболисти, които сякаш паснаха идеално на настоящия състав. Вижда се, че се работи правилно и има спокойствие. Не се правят прибързани действия с трансфери и не се греши в привличането на футболистите. Когато говорим за треньорите и честата смяна – видяхте какво се случи в Ботев Пловдив след миналогодишния финал. Освободиха треньора си и една година по-късно виждате как се отразява тази смяна. Може би останалите отбори трябва да гледат към Локомотив Пловдив в това отношение.

-Ще бъдеш ли на мача в София?
-Няма да присъствам главно, за да се запазя здравословно. Не съм толкова притеснен дали ще се разболея, а заради факта, че след това ще наруша допълнително тренировъчния процес и формата, в която съм в момента. Иначе знаете, че не пропускам, когато съм в България, да бъда на стадиона. Сега ще бъда вкъщи и ще гледам по телевизията на спокойствие (смее се). Ако може да има спокойствие на финал…

-Емоционален си на корта?
-(прекъсва ме). И не само на корта. Ако си емоционален в спорта, такъв си и в живота. Аз съм такъв, но този път съм една идея по-спокоен. Причината е точно това, което казах – запазихме отбора, надградихме и имаме колектив. Футболистите са обиграни заедно, имат опита от такива мачове.

-Имаш ли определени ритуали преди мач на Локомотив Пловдив?
-Имам, да. Например, когато играем срещу големия ни противник Ботев Пловдив, ходим на едно и също място. Така беше и преди мачовете в Лига Европа миналото лято.

-И все пак, кой ще бъде фаворит на финала?
-Локомотив ще бъде по-освободен психически. Отборът вече веднъж спечели трофея, достигна до втори пореден финал, играе добре. Очакванията на феновете са да повтори успеха от миналата година, но според мен напрежението ще бъде концентрирано в ЦСКА. Първо – отборът не е печелил трофей вече няколко години. Феновете малко или много също оказват натиск с очакванията си. Още нещо – футболистите може да са несигурни относно бъдещето си в сравнение с тези на Локомотив Пловдив, при които има пълно спокойствие Това може да окаже влияние, може да доведе до грешки, прибързване и т.н.

-Бе направено изключение за финала да бъдат допуснати 12 хиляди зрители. Правилно ли е според теб този ход, защото феновете въпреки това отново са недоволни?
-Моето мнение е, че би трябвало и двата отбора да са доволни на това, което направи държавата. Защото да не забравяме, че съвсем доскоро нито имаше футбол, нито имаше фенове по стадионите. Мисля, че би трябвало да приемат това изключение и реверанс към положително. Да, и аз искам стадионът да се напълни, но виждате, че в топ първенствата също няма публика. Преди няколко дни на финала за Купата на Италия Ювентус – Наполи нямаше хора, а говорим за отбори със сериозно количество привърженици. Искам да отправя един призив към феновете, които ще бъдат на Националния стадион утре – нека, доколкото могат, да спазват мерките. В крайна сметка всеки избира дали да бъде на стадиона, решението е пожелание и след това никой няма вина от последствията. Нека бъдем разумни и да спазваме мерките.

-За финал, припомни на нашите читатели, които не знаят, за твоята потомствена връзка с Локомотив Пловдив.
-Дядо ми е Здравко Рангелов, а заедно с брат си Рангел Рангелов са едни от основоположниците на тениса не само в Пловдив, а и в България. Дядо ми Здравко е играл и футбол в Локомотив Пловдив, бил е домакин на отбора, тясно свързан с „черно-бялата“ идея. Баба ми е била треньорка на женския волейболен отбор на Локо Пловдив. Така че няма как да не бъда от Локомотив.