Световно проучване хвърля интересна светлина върху Първа лига. Както е известно, в момента вървят дебати относно формата на състезанието, което скоро ще се раздели на първа шестица и две четворки от долната половина на таблицата.

Оказва се, че през настоящия сезон българският шампионат е станал по-завързан, сочат цифри на швейцарския център за спортни изследвания, пише "Монитор".

Според данните само 21 от общо 154 срещи, до последната пауза за националните отбори, са завършили с огромна голова разлика. Лидер по най-разгромни победи през сезона е шампионът „Лудогорец“, който е разбивал съперниците си пет пъти. Разградчани са лидери и в победите с три или повече голове далеч от своя стадион - 3.

След "орлите" се нареждат „Берое“ и новакът ЦСКА 1948, които пък са лидери в големите победи при домакинските си мачове – по 3, но нямат такива при гостуванията си. Един от водещите тимове ЦСКА няма нито един такъв голям успех на "Българска армия", но има една победа с три гола при гостуване.

Извадката на швейцарците показва, че родното първенство е с доста изравнени сили спрямо предни сезони, в които могат да се видят доста повече изразителни победи.