Легендарният Емил Кременлиев е един от героите от великото поколение от 1994 година.

Играл е по четири години в Левски и ЦСКА. Уважаван е от феновете и на двата клуба, а на 26 септември предстои поредното издание на Вечното дерби:

Ето какво каза Емил Кременлиев пред Букмейкър Рейтинги:

-Господин Кременлиев, какво очаквате от дербито в неделя?
-В последните няколко седмици преди двубоя се говори предимно за съперничеството между двамата треньори Стойчо Младенов и Станимир Стоилов. И като че ли наистина това дерби се превръща в дерби на двамата треньори. Защото каквото и да си говорим единият е лице на ЦСКА, а другият – на Левски. Това са емблематични треньори за оборите си. Сега ми идва на ум, като говорим за Стойчо Младенов и Станимир Стоилов. Едва ли някой някога си е помислял, че единият може да бъде начело на другия отбор. Това е немислимо. Идеята ми е, че Стойчо и Мъри се помнят с ЦСКА и Левски. Защото кой помни, че Стойчо е бил треньор на Литекс, а Мъри на Ботев Пловдив?! Да, футболните хора го знаем, но по-широкия кръг от хора ги разпознават с червени и сини.

-На терена какво очаквате?
-Равностоен мач, независимо по-доброто на пръв поглед състояние, което беше до момента, на ЦСКА. Гледам последните мачове на Левски и мога да ви кажа, че е различен отбор. Каквото и да си говорим, Левски има добри футболисти – освободи някои ненужни, привлече няколко нови играчи. Така че не са вече само с юноши. Видяхте пресния пример на ЦСКА 1948 – юноши, юноши и… какво се случва. Левски колко пъти залага и тръгва с идея да развива предимно млади футболисти. Отборът загуби 2-3 мача и се търсят веднага други варианти. Вижте, ние не сме измислили топлата вода – не може само с юноши. Двама-трима за цвят и да се обиграват – ок, обаче в Барселона виждате какво става. Куман пуска юноши и отборът не може да отлепи.

-Как обаче на един чужденец можеш да му обясниш какво е дербито ЦСКА – Левски?
-Не можеш. Независимо дали става въпрос за чужденците в ЦСКА или Левски. Нито на Кох и Бисмарк Чарлс можеш да им обясниш, нито на Билал Бари в Левски. Точно в тази посока според мен идва изравняването на силите за мача в неделя. В Левски са повече българи, а на тях не е нужно да обясняваш какво е дербито и каква стойност има. Темата може да бъде погледната и от друга гледна точка – има български футболисти, на които това напрежение в такива мачове им пречи. Други пък се амбицират. При чужденците е друго – някои усещат от атмосферата, че това е по-различен мач. Други обаче си казват, че това просто е поредният мач по програма, който трябва да бъде изигран. Всичко опира до конкретния характер на дадения футболист.

-Феновете на ЦСКА се подготвят или по-скоро се надяват на по-изразителна победа с оглед по-доброто представяне в последно време. Възможно ли е?
-Играл съм много такива дербита и може да звучи клиширано, но моментната форма няма никакво значение преди такъв двубой. Дербито наистина е нещо съвсем различно. Според мен мачът ще завърши наравно, като и двамата треньори няма да рискуват излишно.

-От другата страна макар и за малко време Станимир Стоилов започва да полага основите на друго лице на Левски?!
-Виждам разлика и то не малка. Отборът започва да има лице, да играе грамотно и дисциплинирано, трудно допуска голове. Мъри е известен с това, че учи отборите си как да играят тактически грамотно. Разбира се, че трябва време, но вече се виждат наченки на промени.

-Кои футболисти може да направят разликата в дербито в неделя?
-Да ви кажа честно не съм особен фен на толкова много чужденци в един отбор. Визирам ЦСКА. Георги Йомов например ми прави добро впечатление. А и той би имал стимул още веднъж да се докаже, тъй като по една или друга причина не е бил оценен и задържан в Левски, чийто юноша е бил като по-малък. В Левски си личи класата и опита на Георги Миланов. Не знам поради какви причини не е играл толкова много време, но е добре както за него, за Левски и за националния отбор да върне старата си форма, защото той все още може да помогне на националния отбор на България