Собственикът на Локомотив София Иван Василев даде интервю пред Букмейкър Рейтинги.

Поводът бе последните актуални теми в родния футбол – провеждането на Конгреса, влизането му в Изпълкома, както и актуалното състояние на Локомотив София.

-Господин Василев, как ще коментирате най-актуалната тема, която със сигурност ще бъде такава още доста време – провеждането на Конгреса?
-Честно да ви кажа, разочаровах се от някои неща преди самия Конгрес. Наслушах се на какви ли не обиди и нападки. Това така наречено хейтване. Не ми хареса – така със сигурност няма да градим футбола като продукт. А той има нужда точно от това, да го върнем на мястото му. Колкото и лош да е, не може да говорим по този начин, да използваме такъв език, ако искаме да правим нещо. Не може да се говори така от президенти или собственици, от треньори, от футболисти… Няма какво да се залъгваме, това е истината. Ние сме футболните хора, които трябва да дадем пример. Преди три години на един мач за последно направих остро изказване по адрес на съдията. Тогава сбърках и си признавам. От тогава никога не съм се занимавал с тази тема. Отивам, поздравявам ги – дори да сме загубили. Всеки греши – грешат и треньорите, и футболистите, просто трябва да имаме друг подход, ако искаме да променим ситуацията. В отбора съм казал категорично – който си изкара картон за разправия със съдия, си ги плаща от джоба. Аз такива футболисти не искам в отбора. Правиш фаул, вдигаш ръка и бягаш. Даже, ако се наложи, отиваш и поздравяваш съдията!

-Вече сте част от Изпълкома на БФС?
-Още не мога нищо да коментирам в детайли, защото виждате, че вероятно ще има обжалване. Само искам да подчертая, че Конгресът беше проведен изключително коректно. Бил съм на пет Конгреса – и като делегат, и като гост, на този наистина имаше страхотна организация.

-Борислав Михайлов обеща промени. Ще има ли такива според вас?
-Дано има промени, силно се надявам. Нали знаете каква е истината. Когато нещо не върви – виновен е този, който е най-отгоре. Когато отборът върви, поздравяват треньора. А когато не печели – виновен е шефът. Но е трудно, много е трудно, защото футболът е много скъп спорт. И заради пандемията в последните почти две години нещата стават още по-тежки. Говоря при мен специално и Локомотив. Но всеки ден животът и ежедневието ми е Локомотив. Правя всичко по силите си и се надявам да бъде оценено. Защото заварих руини на стадиона преди няколко години, когато поех издръжката на клуба. А сега, ако не сте били на стадиона – елате и вижте направеното и промените. То не са зали за бокс, баскетбол, волейбол, изкуствени терени, асфалтиране на паркинга, подмяна по стадиона. Много благодаря на Веско Стоянов, който ми помага, и разбира се на шефа на спортните клубове Даме Стойков.

-Предстои мач с Левски. Какво очаквате? Как процедирате относно Ковид мерките и евентуалното недопускане на фенове на трибуните?
-Знаете, че тези мачове са малко по-различни и са дразнител за феновете. Все пак от 6 години не ни е имало на сцената и сега феновете очакват с интерес такива двубои. Относно новите разпоредби – утре се чака заповедта на министъра. Ще видим каква ще бъде. Много се надявам да не затворят напълно стадионите. Нали правим футбола за хората. Става така че някои може да работят на определен капацитет – например 30%, а на футболните мачове, които са на открито, не може да бъдат допускани фенове. Чух се с Наско Сираков, за да обсъдим ситуацията, защото знаете, че мерките, които евентуално ще влязат в сила, касаят София. Аз смятам, че на Националния стадион Васил Левски преспокойно може да има публика в определен капацитет. И няма да бъдат нарушавани никакви разпоредби.

-Срещата за Купата на България с Локомотив Пловдив на вашия стадион в „Надежда“ ли ще бъде?
-Не виждам причина това да не е така. За да може да зарадваме нашата публика. Истината е, че в момента ние чергарстваме – не играем на нашия стадион и лишаваме феновете си от възможността да дойдат на тяхното място, на техния си стадион.

-Има ли удовлетворение у вас, след като успяхте с много усилия да върнете Локомотив в елита?
-Разбира се, че има. Не искам да ви разказвам през какво минахме през тези години. Започнахме от четвърта дивизия. После на третата година изпуснахме шанса си в баража с Витоша Бистрица. След това се закучиха нещата в Б група един сезон, после дойде и пандемията. Но важното е, че успяхме. И всичко това правя в името на Локомотив и феновете. Истинска радост ми доставят щастливите мигове. Например през пролетта, когато вече атакувахме елита – хубавите мачове и победи на нашия стадион и радостта на хората.