Президентът на БФС Борислав Михайлов анонсира на собствения си профил интересна новина, която ще зарадва малките футболни клубове в България.

Той презентира адаптирането на добър пример от Унгария за стимулиране на развитието на собствени кадри. Чрез системата за продуктивност всеки клуб, участвал във формирането на даден перспективен футболист, получава финансови отчисления за всяка минута, която той записва в професионалния футбол.

ЕТО ПУБЛИКАЦИЯТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ:

„Категоричен съм, че подкрепата и стимулът винаги са по-ефективни от рестриктивните правила и ограничения – а това важи в особена степен за производството и налагането на родни таланти във футбола ни.

Както заявих пред делегатите на конгреса на 12 октомври, Българският футболен съюз вече активно работи по изграждане и въвеждане на програма за стимулиране на клубовете за развитие на собствени кадри чрез система за продуктивност, в която всеки клуб, участвал във формирането на даден перспективен играч, получава финансови отчисления за всяка минута, която той записва в професионалния футбол.

По този начин дори най-малката школа би могла да получава сериозни суми всяка година, стига да полага активни усилия за развитието на състезателите си.

За разработването на системата адаптирахме добрия пример и експертизата на Унгарската футболна федерация, ръководена от моя близък приятел и колега от Изпълнителния комитет на УЕФА Шандор Чани.

Искрено вярвам, че подобни проекти и активности, които Българският футболен съюз ще реализира в новия си четиригодишен мандат, не просто ще помогнат финансово на малките клубове, които са в сърцевината на футбола ни, но и ще доведат до реален ефект в развитието на младите и талантливи български играчи на професионално ниво“.