"Българският футбол е в опасност. Към сложната политическа обстановка в държавата, съкращаването на доходите на населението и драматичното развитие на пандемията, в дейността на отделните подразделения на футбола ни – като се започне от клубовете от Първа и Втора лига и се стигне до аматьорския и масов спорт, се появи още по-страшен проблем".

"Става дума за епидемията от разпространение на слухове, фейкове и внушения, на конспирации и интриги, посели страх у клубовете и техните ръководители. Това от своя страна води до постепенна парализа на процеса на работа на всички нива от любимата ни игра". Това обяви в позиция до медиите председателят на Зонален съвет-Велико Търново към БФС Бончо Генчев.

"Върху суверенитета на всяка отделна единица се нанася изключително тежък удар – както върху върха на футболната пирамида, а именно Българския футболен съюз, така и върху отделните му сътрудници, дирекции и отдели. А всички знаем, че независимостта на футболните асоциации-членки на ФИФА и УЕФА и съставящите ги клубове от вмешателство на външни фактори е най-основният принцип на футбола въобще. За голямо нещастие суверенитетът на футболните клубове в България бе атакуван и силно наранен от страна на група хора, които в желанието си да завземат властта решиха и започнаха да използват прийоми, преминаващи границата на законното", се казва в позицията на Генчев.

"През последните месеци – от периода на подготовка на Извънредния конгрес на БФС, та до днес, аз, като ръководител на една от зоните в българския футбол, изпитвам все по-голяма трудност да съхраня спокойствието сред клубовете в нея. Нещо повече – виждам в очите на ръководители страх да изкажат мнението си или да предприемат някакво конкретно действие.

Обръщам се към футболната общественост, тъй като чашата на търпението ми преля с появяването на мисионери, представляващи интереса на г-н Димитър Бербатов и неговото обкръжение. Тези пратеници с всякакви средства опитват да заставят ръководителите на местните клубове да подпишат предварително подготвена декларация под формата на писмо до БФС, и по този начин да станат съучастници в нова интрига, целяща да всее раздор, да създаде нови конфликти, и да разклати дейността на БФС, на четирите зони и на отделните клубове.

Като председател на едно от най-важните звена в българския футбол считам, че провокативните и деструктивни действия на тази група и вредата от тях трябва да бъдат обект на анализ както от привържениците, така и от цялата общественост, че и от специализираните органи, които се грижат за сигурността на държавата и гражданите й.

Ако не бъдат предприети действия, които да спрат процеса на разложение на футбола ни под диктовката на Димитър Бербатов и хората му заради самоцелното завземане на властта, футболният електорат ще падне жертва на нечии користни подбуди", допълва той.