Нов управителен съвет на Българската професионална футболна лига беше избран на днешното Общо събрание на организацията. Той е от 10 члена, както и предишната управа. Някои от лицата остават вътре, но има и нови хора, предава БТА.

След новите попаднаха Даниел Боримиров (Левски), Михаил Статев (Черно море Варна), Добрин Гьонов (ЦСКА 1948), както и младият президент на Етър (Велико Търново) Деян Куздов.

Останалите хора, които ще работят в интерес на професионалните клубове са Венцеслав Стефанов (Славия), Асен Караславов (Ботев Пловдив), Румен Панайотов (Монтана), Йордан Йорданов (Добруджа) и Ангел Петричев (Лудогорец), както и новоизбраният президент Атанас Караиванов.

Имаше предложение от ЦСКА 1948 да бъде включен в Управителния съвет и Румен Руйчев от Локомотив (Пловдив), но след кратка суетня се оказа, че за него биха били 6 души при гласуването. То се проведе за предложената от Караиванов листа ан-блок и Руйчев отпадна.

Събранието на Лигата беше уважено от вицепрезидентите на БФС Михаил Касабов и Емил Костадинов, от техническият директор Георги Иванов, както и от заместник-изпълнителният директор Валентин Чакъров.

Общо 27 клуба присъстваха на събранието, като неявилите се бяха Ботев (Враца), Ботев (Пловдив), Берое и Янтра (Габрово). По време на изборите за президент пък си тръгна и представителят на ЦСКА Искра Лазарова.

Президентът на Лигата Атанас Караиванов беше избран без конкуренция, тъй като конкурентът му Александър Тодоров, издигнат от ЦСКА 1948 си направи отвод.

По време на отчета си досегашният шеф на ПФЛ Стефан Капралов прочете финансовите резултати и подчерта, че парични потоци в Лигата реално не е имало, с изключение на билетите от финалния мач за Купата на България и членския внос, който не се е плащал редовно и постоянно. Глобите от наказателни картони отиват у БФС, а частните инвеститори намаляват. Българският футбол става все по-зависим от общините, констатира Капралов.

"Въвеждането на нова формула за провеждане на първенството не донесе целите: увеличаване на приходите и повишаване на зрителския интерес. От тази година имаме връщане към традицията, а именно Първа лига с 16 отбора. От миналата година имаме нов договор, БФС го подписа. Категорично заявявам, че ролята на ХФЛ е подценена, допълни бившият вече шеф на Лигата.

От тазгодишния финал за Купата на страната са калкулирани 406 хиляди лева приходи, които са разпределени на участвалите отбори според класирането.

Суперкупата предизвиква малък интерес, но поддържаме този мач въпреки финансовите загуби, най-вече заради традицията да го има, се казва още в отчета.

Снима: Lap.bg