Емил Кременлиев е един от героите от незабравимото американско лято през 1994 година. От доста време е част от Арда Кърджали в различни роли, а отскоро му бе поверен и втория отбор на клуба.

Ето какво каза Кременлиев по актуални теми, свързани с Левски, ЦСКА, Лудогорец и националния отбор, пред Букмейкър Рейтинги:

-Господин Кременлиев, да започнем с Левски и успехите напоследък, особено този срещу ПАОК в Европа.
-В интерес на истината преди първия мач въобще не очаквах Левски да продължи. Казвам го честно, макар че нямах и никаква идея какво представлява ПАОК в момента. Но след първия мач и след победата с 2:0 бях абсолютно убеден, че Левски ще продължи напред. Просто видях как Станимир Стоилов бе подредил отбора. Той изнесе лекция по дисциплина и тактика. С преливането на схемата, използвайки трима защитници, Мъри толкова умело бе затворил отбора, че гръцкият тим наистина изпадна в безпомощност.

-На реванша в Солун Левски отново показа точно такава дисциплинирана игра.
-Футболистите на Левски бяха толкова концентрирани и просто контролираха събитията на терена. От една страна Мъри не тръгна да ги атакува, което щеше да бъде излишно, нито пък ги прие пред вратата, където могат да се случат фатални грешки. Идеално проведени два двубоя – търпеливо на реванша, с изчакване. Аз не виждах ПАОК как ще вкара гол, а те с всяка изминала минута бяха още по-притеснени, защото трябваше да връщат голове. И от притеснение и напрежение се допускат грешки, каквато направиха. И две седмици да бяха играли не виждах как ПАОК можеше да стигне до нещо повече в тези мачове. Видяхте и червените картони – те идват точно от моменти на безсилие.

-Изигра ли основна роля първата среща и ранния гол на Герена?
-Да, това също изигра важна роля, но тук се прояви ролята на треньора. Познавам Мъри добре и знам, че когато е съсредоточен е амбициран да постигне нещо, няма какво да го отклони от пътя. В момента според мен Станимир Стоилов е лицето на българския треньор. Показва най-доброто от себе си!

-Една от основните теми покрай мачовете с ПАОК бе дали правилно Левски отложи мачове от вътрешното ни първенство. Какъв е вашият коментар?
-Моментът е доста деликатен. Темата има две страни, които сами виждате, че се дискутират. От една страна е Левски и участието му в Европа. Отборът не разполага с 20 равностойни футболисти, каквато е ситуацията в Лудогорец например. И отлагането на мачовете е добре дошло. Мъри на практика има един състав плюс една-две резерви. Моето мнение е, че всички би трябвало да помагат и да влизат в положение, когато наши отбори участват в Европа. Нали все пак представят България, печелят точки и коефициент за страната ни. Образно казано – днес ти имаш нужда от отлагане, утре може аз да имам. България е в такова положение на футболната карта на Европа, че според мен всички трябва да направим и невъзможното, за да си помагаме. От друга страна обаче са отборите, които бяха съперници на Левски и остават без мачове по-дълъг период от време. И те са прави за себе си, но според мен трябва да се влезе в положение на евроучастниците. Според мен най-правилно постъпиха в ЦСКА, които не отложиха мачовете си – поне до момента. Но тук има уточнение, че програмата им също им помогна, до момента беше по-лека. А и на червените им трябваха мачове, мачове и мачове – те трябва да играят, за да напаснат отбора.

-Може ли да натежи очакването, че Левски е фаворит срещу малтийския Хамрун?
-Станимир Стоилов още след мача с ПАОК се опитва да повтаря да няма и нотка на подценяване. Защото е нормално, бил съм футболист и знам как мислят особено по-младите момчета – ние отстранихме ПАОК, та какво остава за тези малтийци. Познавайки Стоилов, според мен ще ги елиминират на ходом. Но не трябва да ги подценяват…

-Какво е мнението ви за ЦСКА и Саша Илич след първите мачове за сезона?
-Саша Илич пое отбора в доста трудно положение. Бяха освободени доста чужденци, дойдоха нови, а и тепърва ще идват. Има и контузени, които се възстановяват, т.е. всеки ден той сглобява отбора в движение. Бил е голям футболист, сигурно ще стане и голям треньор, но се вижда, че работи и полека лека нещата се получават. Сърбите много често използват думата храбър треньор, чух го от Славко Матич, докато беше в Арда. Саша Илич за мен е точно такъв – храбър треньор. Не се плаши да хвърля младите момчета в мачовете. Виждате, че почти всеки двубой прави по няколко промени, ротира състава и съдбата е на негова страна. ЦСКА имаше добра програма, събра точки, колкото Лудогорец, отстрани и македонците в Европа. И то без да се отлагат мачове.

-От доста време насам в състава не е имало толкова българи, сред които и млади момчета.
-Точно затова казвам, че е храбър треньор, ако трябва да използвам сръбското определение. Какво означава, че един футболист е млад, който е на 17-18 години. Нали е взет в отбора, за да играе футбол. Щом е в мъжете, значи трябва да играе. Тук в България ги чакаме да им дойде 20-тия рожден ден, после да станат на 22-23 години и докато се усетим и те са приключили за футбола. Но пак повтарям, програмата позволява на Саша Илич да го прави това в момента, защото в по-напечените мачове на преден план отново вероятно ще излязат по-опитните футболисти.

-Фаворит ли е ЦСКА срещу Сейнт Патрикс от Ирландия?
-Според мен да и ЦСКА би трябвало да отстрани този отбор. Със сигурност все още отборът не е това, което иска да види Саша Илич като игра, подготовка, ниво и други компоненти, но полека лека започва да се подобрява. Не очаквам от днес до края на сезона да няма загуба, но трябва да му се даде време да работи. Прави отбора в движение, завари го в трудно положение и ще му трябва време. Хубавото е, че сърбите са свикнали да разчитат на младите и да ги пускат в боя.

-Получава се странен парадокс, ЦСКА започна добре в първенството, отстрани един съперник в Европа, но част от феновете бойкотират отбора?
-Може би на Армията трябва да им бъде пример това, което се случва в Левски. Защото срещу малтийците ще има 12-13 хиляди души, а това е от значение и страшно много помага на отбора. Публиката е огромен фактор, тя влияе не само на твоя отбор, влияе и на противника и то на абсолютно всички – от играча, до масажиста на пейката. А когато говорим за публиката на ЦСКА и Левски това важи в още по-голяма степен.

-Какво очаквате от мачовете на Лудогорец срещу Динамо Загреб?
-Много труден мач. Всичко може да се случи. Лудогорец продаде двама много важни играчи, макар Сотириу да остане за мачовете с Динамо. Но колко ще бъде тук, когато знае, че ще получава милиони в Япония?! Динамо е гранд на Балканите, знаете колко скъпо и какви футболисти продава от години.

-Когато казвате, че сърбите използват определението храбър треньор – очаквате ли такъв да е Младен Кръстаич?
-Дай боже това да е добър избор. Изведнъж у нас навлязоха трима от по-младите сръбски треньори – Саша Илич, Славко Матич и Кръстаич. Знаете сръбската треньорска школа на какво ниво е, така че дано се получат нещата. Хем манталитетът е близък, а комуникацията – лесна, хем има нещо различно между нас и тях. И то никак не малко.

-Има ли смисъл пак да припомним, че в чужбина е невъзможно сърбин да каже лоша дума за сърбин, докато българин веднага ще намери начин да оплюе българин?!
-Нали знаете, че ако богатството на една страна се изразява в завист, България ще е най-богатата страна на света…