Георги Дерменджиев се наложи като един от най-добрите български треньори в родния футбол през последния четвърт век. 68-годишният специалист постигна сериозни успехи най-вече с Лудогорец, като има ключова роля за изграждането на доминантната роля на отбора от Разград у нас. Той е и вторият роден треньор, извел наш отбор до груповата фаза на Шампионската лига.

Sportlive.bg го потърси за мнение за развитието на първенството ни. Опитният специалист изрази и интересна позиция дали битката за шампионската титла е само между два коня.

-Г-н Дерменджиев, битката в родния шампионат ще навлезе в решителната си фаза. Първо обаче все пак ще Ви върна към повратния момент за Лудогорец и отпадането от евротурнирите. Само липсата на късмет при дузпите ли не позволи на един от бившите Ви клубове да опита да направи по-сериозен пробив, след като изненадващо или не Андерлехт вече е на ¼-финал в турнира Лига на конференциите?

-Късметът е при силния. Но това е доста назад във времето и няма смисъл да го коментираме, защото Лудогорец има и друг треньор, а и други осъществени трансфери. Това остава доста зад гърба им и могат да си изкарат само поуки, за да вървят по правилния път.

- В тази връзка начело на разградчани се завърна Ивайло Петев, с когото в тандем на практика превърнахте Лудогорец в хегемон, който доминира в България. Какво е мнението Ви за повторното му поемана на отбора?

- Той е един перспективен треньор. Пожелавам му да се справи с поредното предизвикателство!

- Най-накрая в Разград успяха да привлекат Тодор Неделев. Как смятате, че ще се отрази пристигането на символа на Ботев Пловдив през последните години в редиците на „орлите“ и ще допринесе ли за вдигането на нивото на отбора?

-  Казвал съм, че Тошко Неделев е добър и класен играч. След случилото се с него, мисля, че още се възстановява и не е на този етап, на който е бил. Смятам обаче, че той ще достигне нивото си и ще го надхвърли, защото в Лудогорец има добри играчи, които са около него и той ще пасне на отбора.

- Лудогорец през годините пробва на няколко пъти да привлече Неделев.  Имало ли  е период, в който и Вие сте настоявал за привличането му в Лудогорец?

- По мое време не е имало такъв момент.

- Как очаквате да се развие битката за шампионската титла с оглед на това, че ЦСКА води с 4 точки на Лудогорец? Ще успеят ли разградчани да триумфират за 12-ти пореден път като шампиони?

- Има много мачове до края, а сега има и прекъсване в шампионата заради националните отбори, което дава възможност на контузените играчи да се възстановят. Мисля, че не само ЦСКА и Лудогорец ще вземат мерки. Така че като дойде и плейофната фаза мачовете ще бъдат още по-отговорни и ще видим как ще завърши първенството.

- Към момента третият отбор в класирането изостава със солиден точков пасив от Лудогорец и ЦСКА.  Съществува ли някакъв шанс  да се стигне до изненада и в битката  за титлата в крайна сметка да бъдат замесени 3 отбора, визирам ЦСКА 1948?

- Може и да се намеси, защото има директни мачове и е много важно как ще се играе в тях и кой ще ги спечели.

- Разразилите се скандали напоследък могат ли да окажат негативен ефект върху представянето на Левски, въпреки че „сините“ точно по време на напрежението по високите етажи на клуба,  се върнаха към победите?

- Не могат да се отразят, защото  в момента независимо от това, което се пише и се спекулира, виждаме, че не оказва влияние на играчите, тъй като те възвърнаха формата си и в последно време направиха добри победи и най-вероятно ще бъдат в шестицата. А това е много добре за Левски, защото в плейофите ще бъдат конкурентен отбор.

Предстои да наблюдаваме качествени двубои. Отборите вече навлязоха в добра форма и двубоите ще бъдат още по-интересни. Всеки може да бие всеки. Опитът на тимовете е на различно ниво. Виждате как Арда се представяше добре, но Левски ги победи категорично.

- Какво се случва около Вас? Да очакваме ли скоро да се завърнете във футбола и да продължите треньорската си кариера?

- Винаги може да се очаква. Имам определени варианти пред себе си.

- За България или чужбина става въпрос?

- Засега не мога да бъда по-конкретен.