Брадли де Нойер и Дюкенс Назон са двама от най-близките приятели в съблекалнята на ЦСКА, а друго, което ги обединява, е, че през пролетния полусезон бележат страхотен прогрес в представянето си. През есента и двамата имаха своите проблеми с адаптацията, като при нападателя те бяха свързани и с наднорменото му тегло.

След пълноценна зимна подготовка обаче те са като преродени. Нидерландецът се включва много по-уверено и успешно в червените атаки, а голмайсторът използва най-добрите си качества – позициониране и адекватни отигравания при сгъстена отбрана. Със сигурност те са състезателите в състава на Саша Илич, отбелязали най-голямо израстване спрямо представянето си през есенния дял на шампионата.

И именно Назон и Де Нойер са двама от тримата най-опасни футболисти на ЦСКА, от които ще се очакват интересни действия в атака и в предстоящото вечно дерби с Левски. Задачите им в предни позиции са ясни – единият пробива и подава, а другият завършва. Двамата имат все по-отработено взаимодействие и това личи отчетливо през пролетта.

Третият в червения тризъбец е единственото зимно попълнение – Тобиас Хайнц. Норвежецът пристигна на „Армията“ с актив от 15 гола в 29 мача през миналата година и логично очакванията към него са високи. И досега горе-долу ги покрива. Той донесе ключовата победа с 1:0 над ФК ЦСКА 1948 Сф в Бистрица, а имаше основна роля и за 2:0 срещу Славия в „Овча купел“, като асистира и за двете попадения. Включи се отлично от пейката и при официалния си дебют при гостуването на Берое. По този начин Хайнц е сред играчите под пара в състава на армейците и заедно с Назон и Де Нойер образува тризъбеца на остротата в нападение.

Централна фигура в него логично е хаитянският нападател, а останалите двама демонстрират все по-добра сработеност с него. Топлата приятелска връзка Де Нойер – Назон пролича още в първите два пролетни мача. Срещу Берое в Стара Загора нидерландецът отбеляза изравнителния гол за ЦСКА, а след това асистира на Назон за 3:1. Комбинацията се повтори и на „Армията“ при второто попадение срещу Ботев Пловдив, като и двамата показват много добър усет за движението на другия.

Тобиас Хайнц също влиза във все по-добър ритъм, като именно неговата поява в игра бе ключова за постигнатия обрат в Стара Загора. Първото му голово участие бе споменатото попадение в Бистрица, което дойде след чудесно взаимодействие и асистенция точно от Назон. Срещу Славия пък норвежецът върна жеста и подаде за гола на хаитянина, след като преди това бе центрирал от корнер и за този на Кох.

Така всеки от тризъбеца Де Нойер – Назон – Хайнц има своята изключително важна роля в червената атака, с която до момента през пролетта се справя по чудесен начин. Нидерландският халфбек отговаря за остротата по левия фланг, като във всеки мач доставя поне едно-две опасни центрирания, дошли след пробиви по крилото. Именно той асистира за победния гол на Гарсес срещу Спартак Варна.

Достатъчно се изписа пък за водещата роля за представянето на ЦСКА на хаитянина, който през пролетта се превърна в голмайстор на тима и в 7 мача се отличи с цели 6 гола и 3 асистенции.

От норвежкия плеймейкър до голяма степен зависи динамиката в играта на армейците в зоната между противниковите халфове и защитници. Демонстрира го при попаденията на Назон срещу Локомотив Пловдив и Славия и това ще се изисква от него и в предстоящото дерби с Левски, както и до края на сезона.

Доказателство за важността на тризъбеца Де Нойер – Назон – Хайнц за червената атака е и неговата ефективност. Поне един от триото пряко е участвал във всички голове на ЦСКА в последните 6 мача! Единствените попадения през пролетта, в които никой от тях не е бил въвлечен, са на Кареасо и Турицов от дузпа срещу Берое. Част са от всички останали 11, или от 85% от общо 13-те гола на 31-кратните шампиони във втория дял на първенството!

Мартин Костадинов, "Тема:Спорт"