Тази седмица в рубриката „Златните“, част от сутрешния блок „България сутрин“, ще гостува единственият българин, ставал шампион в Бундеслигата – футболистът Мариян Христов. Откровеното му интервю ще се състои на 2 юни от 7:00 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кариерата на шампиона започва от родния му град Ботевград, където учудващо за всички, Христов избира футбола пред баскетбола. Баща му е един от най-големите състезатели в историята на баскетбола в България – Георги Христов. Първите години от състезателния път на Мариян преминават в Балкан, след това преминава в отбора на Славия, а малко по-късно достига и до отбра на Левски. Там е забелязан и получава предложение да стане част от отбора на Кайзерслаутерн в Германия. Бързо се адаптира към немския футбол и става един от лидерите. Успехите му не закъсняват и през 1998 г. става шампион на Германия - постижение, което никой българин преди него не притежава.

Мариян е участвал в Световното първенство по футбол през 1998 г. във Франция и в Европейското първенство през 2004 г. в Португалия. След Кайзерслаутерн започва да играе за Волфсбург, където са две от най-трудните години в професионалната му кариера, изпълнени с много контузии и операции.

За пътя на един шампион, постигнал всеки успех с много усилия и неуморен труд на терена, за спечелването на шампионската титла в Германия, за приятелството със Стилиян Петров и за нивото на българския футбол – Мариян Христов застава пред камерата на „Златните“, за да отговори на всички тези въпроси в откровен разговор на 2 юни от 7:00 часа в сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.